ÅRGÅNG 2 NUMMER 7 — 15 OKTOBER 2001
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med Moses


Läst
Nyanserat om förorten
Av Anna Eklöv

Sent ute
Mats Berggren och Bawer Coskun
Rabén & Sjögren 2001, 140 sidor
ISBN: 91-2965-435-1

"Sent ute" är en ungdomsroman av Mats Berggren och Bawer Coskun. Berggren har skrivit ett flertal ungdomsböcker och i denna bok samarbetar han med Coskun, som är kurd och uppväxt i Bredäng.

Romanens huvudperson Baran bor med sina föräldrar i Bredäng, ett område i Stockholms södra förorter. Han går på högstadiet och hamnar ideligen i bråk som leder till att han får besöka skolans rektor. Barans pappa läxar således ofta upp honom. Då pappan ska besöka släktingar i Kurdistan ser Baran sin chans att vara ute sent och även "låna" sin pappas bil. Bilkörningen en fredagskväll leder till att Baran och hans kompisar Emre och Miran grips av polisen. Den tid som följer efter polisgripandet blir avgörande för Baran som inser att han kan förändra sitt liv.

Detta är en bok att tycka om både för oss som för länge sedan gått ut högstadiet och de som går där eller nyss lämnat dess trista korridorer. Hångla i rökrutan, göra tokigheter med kompisar, smita ut på kvällen utan föräldrarnas vetskap och festa på badplatser på försommarnätter… Alla har vi väl bitterljuva minnen från den tiden.

Då det frodas många fördomar om hur det är att växa upp i en Stockholmsförort i en invandrarfamilj, tar den här boken död på en del av dem anser jag. Den uppväxten är inte värre en någon annan. Självklart bär hela familjer med sig svåra men även glada minnen från sitt fjärran hemland. Stödet från familj och vänner med samma kulturella bakgrund, som i det här fallet kurder, är ofta stort för dessa unga människor. Det här är en bok som ger en bild av vad en invandrad familj bär med sig i form av värderingar och traditioner. Det handlar även om hur familjer har många likheter oavsett bakgrund.
Visst förekommer våld och droger i förorten, men själva tonårstillvaron innehåller det härliga och svåra som är lika oavsett om det är i villaområde, landsort eller förort. Det är samma saker som är lockande och spännande; träffa kompisar, bli kär, trotsa föräldrar, hitta på tok och göra upp med jämnåriga rivaler.

Relationerna som beskrivs i den här boken tror jag kan hjälpa ungdomar som läser den, eftersom de håller och förstärks. Förhållandet till föräldrar, som kan vara svårt och nästan omöjligt, kan förbättras med tiden. Då tänker jag främst på Barans relation med pappan. Respekten och samhörigheten växer trots eller kanske tack vare det de har gått igenom. Även Barans förhållande med den starka tjejen Elin är tidvis komplicerat och ansträngt men utvecklar sig till en vacker kärlekshistoria. Det är dock inte alla relationer som går vägen för Baran, det är inte en idealiserad bild av tonårslivets relationer som Berggren och Coskun tecknar. Mellan Baran och hans kompisar uppstår en klyfta efter polisgripandet och han känner sig sviken av sina polare som han trodde skulle ställa upp för honom.

Jag tror att denna bok kan tilltala många ungdomar. Den är rolig, spännande och förmedlar en känsla som gör att man upplever sig som tonåring igen. En känsla som också pekar på vad som är viktigt när man växer upp, som kompisar, kärlek och familj. Detta är inte en moraliserande bok om att man ska lyda sina föräldrar och börja uppföra sig. Utan det handlar om Barans egna val och känslor. Känslor för sina föräldrar och vad han vill och inte vill med sitt liv.

Slutligen kan jag konstatera att Bredäng och förorten känns inne. I förra veckans Sen kväll med Luuk fanns ett ironiskt inslag från Bredäng, bland annat om dess intressanta trottoarer. Förorten är alltid ett hett diskussionsämne, alltid lika aktuellt. "Sent ute" berättar om några av de vanliga människor som bor och lever sina liv där.

Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat