ÅRGÅNG 4 NUMMER 5 — 15 SEPTEMBER 2003
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Tora vill rida hela sitt liv
Med vindarna i ryggen
Gud ger och Gud tar
Från arbetarstad till Europa-wannabe
Gratisdatorns dagar är här
Främlingars godhet
Martinson intressantare än någonsin
Manfredis oändliga dialoger
Liten flicka blir vän med argt moln
Plötsligt blir morfar James Bond
Starka porträtt i Weiss nya roman

I N T R Y C K
Första bilden från Mars!

P S E U D O
Som klippt och skuren för jobbet

P R O S A
Ro i tidens flöde
Den snabba tjuven


Årets Bok- och biblioteksmässan i Göteborg drog många besökare. foto: adam lundquist

Ett hav av böcker
Av Kerstin Gustafson

Årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg fokuserar på två teman: Polen och populärvetenskap. Detta slår besökaren så fort han eller hon kommer innanför entréportarna och möter de två temana i mässans centrum. Teman väljs i enlighet med vad som är aktuellt i landet. Det är Polens år i Sverige och det är första gången som Bok- och biblioteksmässan har Polen i fokus. Utöver en mängd framträdanden av polska författare finns en stor utställningsmonter med polsk litteratur där porträtten av nobelpristagarna Czeslaw Milosz och Wislawa Szymborska stoltserar och deras romaner och lyrik finns i olika översättningar. Det andra temat – populärvetenskap – beror på ett ökat intresse för facklitteratur. Utställningen ”Populärare vetenskap” är ett samarbete mellan Vetenskapsrådet, läsrörelsen ”Läs för livet”, Utbildningsradion med flera.

På entréplanet trängs de stora förlagen med bokhandlare, tidningar och tidskrifter. Norstedts förlag har en central plats och under fredagseftermiddagen var det flera författarframträdanden med bland andra Åke Edwardsson och Sara Villius som berättade om sina nyutkomna romaner Jukebox respektive Battle.

Internationella Torget
Det övre planet är mer specialiserat men en klar internationell inriktning. Här finns Internationella Torget där utländska författare framträder, International Rights Centre, Biståndsnämnden och olika länders kommittéer och institut. De bokförlag och tidskrifter som är representerade har också en internationell inriktning med bland andra ”Tranan, läsning för hela världen” och ”Karavan, tidskrift på resa mellan kulturer”. Lite avsides står Fojo, som är en organisation som fortbildar journalister förutom i Sverige även utomlands, och där med fokusering på de forna sovjetstaterna och Vietnam.

På det övre planet finns också en avdelning för ”Mat och kultur” med ett stort utbud av kokböcker och matlagningstidskrifter. I en annan del ligger ”Ung dialog” som är en utställning om litteratur och tidningar, med mera, för ungdomar. I närheten har Göteborgs filmfestival en monter och Sveriges television direktsänder från mässan i programmen Röda rummet, Kulturnyheterna samt regionala och riksnyhetssändningar. Bakom en stängd dörr finns ”Rum för poesi” där det under fredagen bland annat är högläsning av den polske poeten Adam Zagajewski, som är en ständig kandidat till nobelpriset, i översättning av Anders Bodegård. Poeten och översättaren står på en liten scen i ett i övrigt mörklagt rum. Det finns en stillhet och koncentration i det stängda rummet trots närheten till den annars så stojiga och intensiva mässan.

Nordens största mötesplats för branschfolk
Årets Bok- och biblioteksmässa är den nittonde i ordningen och har utvecklats från en liten fackmässa till Nordens största mötesplats för litteraturintresserade och branschfolk där lärare och bibliotekarier är de två främsta yrkesgrupperna. Mässan ger en unik möjlighet att få lyssna på framträdanden av kända författare som förra årets nobelpristagare i litteratur Imre Kertész och andra internationella namn som Paulo Coelho, Margaret Atwood och Hanne-Vibeke Holst. Det finns ett stort antal seminarier som besökaren dock måste ha ett speciellt inträdeskort till. Och mässan ger också möjlighet för besökarna att beskåda nyheter, handla litteratur till rabatterade priser och stifta bekantskap med mindre förlag, tidskrifter och bokklubbar. Bok och bibliotek är på alla sätt ett enastående evenemang och dess arrangörer är stolta över mässans enorma utbud av omkring 2 100 program och 1 500 föreläsare och författare. Succén är given men frågan är om inte just storleken är problemet. Upplevelsen påminner om ett besök på Louvren i Paris. Man går och går och går och efter ett par timmar är man trött och hungrig och då det bara finns ofräscha sallader och varmkorv att tillgå går man ut och inser att man missade det där föredraget och aldrig köpte de rabatterade pocketböckerna. I likhet med stora konstmuseer behövs flera besök för att kunna ta in mer av utbudet och utnyttja möjligheterna. Men då inträdesavgiften enbart gäller för en dag stannar förmodligen besöket därvid. Bok och bibliotek blir på så vis främst en branschmässa vilket den heller inte sticker under stol med att den är. Detta missgynnar en aning de besökare som inte är bibliotekarier eller arbetar på förlag men som ändå har en kärleksfull relation till böckernas värld.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Copyright © 2003, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat