På
sin vakt. Honorna är brunstiga och strutshanen har därför
häcken full.
Långhalsade
lamm
Text och foto: Lydia Duprat
En
dryg timma från Stockholm, mitt i ett grant sommarlummigt Sörmland, ligger
Stigtomta Struts, ett familjeföretag som funnits i snart sex år. Jag får
syn på dem innan bilen ens hunnit komma till ett stopp, dessa magnifika
fåglar, två och en halv meter höga med sina stora och uttrycksfulla ögon
och imponerande fjäderdräkt.
Stigtomta
Struts ligger utanför Nyköping och drivs av Peter Stenius. Peter
kom på idén att starta en strutsuppfödning under en
semester i Thailand 1996 då han var på besök på
en krokodilfarm där man även höll strutsar. I ett hägn
stod ett tjugotal av de ståtliga fåglarna och Peter, som alltid
har tyckt om djur, blev fascinerad.
I november 1996 anlände de första djuren, två hanar och
fyra honor. Fåglarna var från Holland och kostade 35 000 kronor
styck.
— Det var billigt. Många uppfödare köpte strutsar
för nittio, hundratusen kronor då, säger Peter.
De här första fåglarna tillhörde underarten svart
sydafrikansk tamstruts. Denna underart är till storleken något
mindre än övriga men lägger flera ägg och är
också tamare. Den svarta sydafrikanska tamstrutsen har också
finare plymer och därför var det denna underart som uppfödningsverksam-heten
i Sydafrika var inriktad på under strutsfjädrarnas storhetstid
på 1800-talet.
Enligt Peter Stenius började nästan alla uppfödare i Sverige
med svart sydafrikansk tamstruts.
— Några uppfödare har kvar dem. Men det lönar sig
inte med så små djur, så nu har jag bytt ut allihopa
mot större strutsar, säger han.
I dag har Peter 15 avelsdjur varav tre är hanar. I olika hägn
hålls grupper om två-tre honor och en hane. Så fort
man närmar sig hägnet nalkas strutshonorna, intresserade. De
är brunstiga just nu vilket märks på deras benägenhet
att lägga sig ner med den långa halsen utsträckt utmed
marken eller att oupphörligen öppna och sluta näbbarna
vilket åstadkommer ett kastanjettliknande ljud.
— Strutsar är nyfikna djur, berättar Peter Stenius. De
är också väldigt fega och springer bort så fort
de blir rädda. Men efter en stund tar deras nyfikenhet överhanden
och de springer tillbaka för att undersöka det nya.
Den livskraftigaste och mest spridda myt som rör strutsar handlar
om att de stoppar huvudet i sanden vid tecken på fara. Men enligt
såväl Peter Stenius som biologer är detta just en myt.
— Strutsar stoppar inte huvudet i sanden, men de går ständigt
och pickar. De betar, de äter upp små stenar som underlättar
deras matsmältning. Så på långt håll kan
det se ut som om de har huvudet i sanden.
Strutsar och det svenska klimatet
I en rapport
framför Förbundet Djurens Rätt ett antal argument mot svensk
strutsfarmning. Enligt rapporten skulle det kalla och fuktiga svenska
klimatet vara ytterst olämpligt för strutsar och ge upphov till
ett flertal problem, bland andra risken för såväl avkylning
som halkskador.
— Det svenska klimatet är inte alls olämpligt för
strutsar, säger Peter Stenius. Strutsarna går gärna ute
när det är 20 grader kallt, de älskar faktiskt snön.
De har mycket underhudsfett och på vintern äter de ensilage
som är mycket fiberrikt. Att bryta ner det alstrar mycket kroppsvärme.
Därför fryser de inte.
Detta bekräftas av Lars-Åke Janzon, biolog på Naturhistoriska
museet.
— Vi har kunnat konstatera att det fungerar bra med strutsuppfödning
även i ett klimat som vårt, säger han. Man kan säga
att strutsen är anpassad för kyligare klimat. På vissa
ställen i Afrika, där strutsar finns naturligt, är det
inte ovanligt med köldgrader på nätterna.
Peter Stenius berättar att det tvärtom är hög värme
som påverkar strutsarna negativt. Exempelvis slutar de värpa
när det blir för varmt, å andra sidan värper de för
fullt när det är 20 grader kallt ute.
Dessvärre tycks ett av argumenten i Förbundet Djurens Rätts
rapport stämma bra, nämligen det om risken för halkskador.
Under en rundtur på den gård där ungdjuren bor pekar
Peter på en av strutsarna och berättar att den gjort illa sig
i ena benet i samband med en halkolycka helt nyligen. Det skadade benet
såg inte roligt ut och djuret hade svårt för att gå.
Peter berättar att det regnade kraftigt den dagen och att fågeln
då befann sig på ett stall utomhus där betonggolvet inte är täckt av halm.
— Han kan ha halkat på av regnet upplöst avföring
som legat på marken, förklarar Peter.
Han tillägger att han håller fåglarna inomhus när
det är halt ute om vintrarna. Snö är som sagt inget problem
för strutsarna, men isen halkar de på. Turligt nog är
det sällan halt här på vintern, en vecka om året
får strutsarna hålla sig inne av den anledningen.
Ljuset
styr brunsten
Fåglarna
ser välmående ut, honorna är alerta och söker genast
kontakt då man närmar sig stängslet. Hanarna i de olika
hägnen ser emellertid ut att ta sin uppgift att bevaka sina honor
och sina revir på största allvar, och betraktar oss med stor
misstänksamhet.
Jag låter några honor nypa mitt finger med sina näbbar,
men vågar mig inte på det konststycket med hanarna. Jag inbillar
mig att deras näbbar ser vassare ut.
Peter berättar att det är ljuset och mängden foder som
styr brunsten hos strutsarna. Produktionen börjar i december då
Peter ökar på belysningen och mängden kraftfoder. Efter
cirka tre veckor har strutsarna kommit i brunst. Det första ägget
brukar komma lagom till julafton. I augusti tar Peter bort kraftfodret
– nu får strutsarna i stället beta gräs. Då
slutar de också värpa. Nu är det meningen att honorna
ska vila och Peter skiljer dem och hanarna åt.
I det vilda varar fortplantningssäsongen från april till september.
Anledningen till att Peter styr strutsarnas fortplantningscykel är
att han vill att kycklingarna ska få växa upp under våren
och sommaren. Kycklingar som växer upp under den varma årstiden
trivs bättre och blir också friskare.
Under värpningssäsongen plockar Peter alla äggen så
snart de värpts. Det måste man göra, annars slutar strutsarna
värpa. I naturen lägger en strutshona mellan 10 och 15 ägg
om året, på Stigtomta Struts blir det mellan 40 och 50 ägg
per hona och år. Honorna värper äggen vid femtiden på
eftermiddagen. Sedan Peter plockat äggen vidtar alltid samma ritual:
först gör Peter rent äggen med stålull. Sedan lyser
han äggen med UV-ljus, som verkar bakteriedödande. Men de nyvärpta
äggen omges även av ett naturligt skydd.
— Nyvärpta ägg är alldeles klibbiga. Honan utsöndrar
nämligen ett sekret som omsluter äggen och skyddar dem mot smuts,
förklarar Peter.
När äggen väl är rengjorda lägger Peter dem i
en ruvningsmaskin. Ruvningen tar cirka 42 dagar, i ruvningsmaskin liksom
i naturen. När det gått 39 dagar genomlyser Peter äggen
för att se huruvida kycklingen har stuckit in näbben i luftblåsan.
Det är ett säkert tecken på att kläckningen är
nära förestående: när kycklingarna är färdigutvecklade
uppstår hos dem behovet att andas. De genomborrar därför
äggets luftblåsa efter syre. Sedan är det en tidsfråga
innan syret i luftblåsan är förbrukat. Det är alltså
syrebristen som får kycklingarna att slå hål i äggskalet
— att kläckas.
Nu flyttar Peter alla äggen till kläckningsmaskinen. Han är
närvarande vid kläckningen utifall hans hjälp skulle behövas:
en kyckling kan ligga upp och ner i ägget och ha svårt för
att ta sig ut. Men Peter hjälper så litet som möjligt.
Vissa kycklingar är så pass svaga att de inte klarar att genomföra
kläckningen. Samtidigt är detta ett tecken på att de med
all sannolikhet inte kommer att klara sig längre fram heller. Dylikt
hör naturen till och därför är det ingen idé
att styra det hela för hårt, anser Peter.
De nykläckta kycklingarna förs alla omedelbart till en annan
gård där de får bo tills det är dags att åka
till slakteriet. Peter hyr den här ladugården av en bonde som
tidigare idkade mjölkproduktion men vars verksamhet numera är
inriktad på spannmålsodling.
Hur bär du dig åt när du behöver
flytta på strutsarna?
— Små strutsar bär jag till nästa hage, nykläckta
kycklingar flyttar jag i papplådor avsedda för höns, svarar
Peter. Mellanstora fåglar leder alternativt föser jag. Stora
strutsar är så nyfikna att de går att locka på.
Årsungar.
En av strutsarna hade halkat och skadat benet. Det såg ut att
göra ont.
Slakthuset
nästa. Snart kommer bilen som ska att föra fåglarna
till slakteriet i Skåne.
I
väntan på slaktbilen
De strutsar
som är avsedda för slakt tillbringar sina korta liv på
en annan gård i närheten. Lokalerna är också här
rymliga och bortsett från den fräna avföringslukten som
möter besökaren redan vid dörren verkar de också
tämligen rena, om än kala och fula, helt i betong som de är.
Jag erinrar mig de strutsar jag sett i det vilda i Tanzania, på
den oändliga savannen i Serengeti och bland det höga gräset
i Ngorongoro, fria djurmedborgare i ett gränslöst land med blott
två saker på dagordningen: att överleva och gärna
även att fortplantas.
Men här på gården är det människornas dagordning
som gäller. Strutskött är gott och efterfrågan ökar.
I år kommer Peter Stenius att producera cirka 14 000 kilo strutskött.
Det motsvarar cirka 400 fåglar.
Även fåglarna på den här gården har tills
alldeles nyligen haft tillgång till ett hägn utomhus där
de har gått och betat. Men för närvarande är detta
hägn inte tillgängligt för strutsarna.
— När strutsarna hade gått och betat där ett tag
blev marken till rena leråkern. Nu är det nysått där,
samtidigt håller jag på att göra i ordning ytterligare
tre nya hägn. När det är klart kommer strutsarna att ha
fyra hägn till sitt förfogande, säger Peter.
Här i ladugården hålls strutsarna i åldersgrupper.
I ett mindre bås står de allra minsta kycklingarna och trycker
under en värmelampa, i ett annat något större kycklingar.
Ju större fåglar desto större bås. Minstingarna
verkar fogliga och blyga. De blir lätt stressade, de har ingen mamma
eller pappa i närheten.
Strutsarna förs till slakten när de är mellan 10 och 14
månader gamla och har uppnått en kroppsvikt om 100—130
kilo. Då kommer djurtransportbilarna som ska föra dem till
slakteriet i Örkelljunga i Skåne. Det är en lång
resa, närmare bestämt på 37 mil.
— Från och med september i år kommer slakten att ske
här i trakten. Slakteriet i Jönåker, som hittills har
varit ett kalkonslakteri, håller på att byggas om för
att kunna ta emot struts, säger Peter.
Vi passerar ett antal riktigt stora stall med betonggolv täckta av
halm. I varje står ett tjugotal ganska stora strutsar, den ena bredvid
den andra, och betraktar oss med sina stora ögon. De är nyfikna
och vaksamma på samma gång.
De har inte lång tid kvar att leva.
Hur kan man gilla djur och ändå föda upp dem till slakt?
— Jag försöker att inte fästa mig vid slaktdjuren,
svarar Peter. Med avelsstrutsarna är det annorlunda, de är som
husdjur. Men de som är ämnade för slakt fäster man
sig inte vid, dessutom är de så många.
Vid de slakterier som hittills har godkänts i Sverige sker slakten
genom bultpistol mot huvudet, i något fall med elektrisk ström.
Slaktkroppen väger cirka 55—65 kilo, vilket ger 30—40
kilo benfritt kött.
Jag passerar stallet med de största fåglarna en sista gång.
Stallet är som sagt stort, men strutsarna står ändå
tätt packade längst fram vid stängslet så att ingen
må gå miste om en enda liten spännande detalj. Deras
långa halsar, den ena bredvid den andra, får mig att tänka
på segelbåtsmaster på en marina.
De stirrar på mig med oskuldfulla miner och några vänder
sig säkert efter mig när jag går.