Första sidan

Nummer 7 - 19 februari 2001

 

 
   


Pseudo... extraordinärt

Vargarna förklarar krig mot norrmännen
"Nu får de anledning att hata oss", säger de
Av Lydia Duprat

Efter den senaste veckans vargjakt, sanktionerad av den norska regeringen, har vargarna fått nog. Genom ett mänskligt ombud, den svenska djurprataren Ylva Hansson, har vargarna förklarat krig mot norrmännen.

"Ulv mot bygdefolk" heter protestkampanjen och den går ut på att, som vargarna själva säger, "ge fan i fåren och sikta på bönderna" i stället.

Flockledaren över den upprörda norska vargstammen har genom Ylva Hansson förklarat:

"Att norrmän är korkade vet väl alla sedan länge, men det här med vargjakt tar ändå priset. Vi har länge sett mellan fingrarna med de trakasserier som norrmännen utsatt oss för, men nu är måttet rågat. Nu går vi till motangrepp, och det är på tiden."

På frågan om hur vargarna tänker ge igen svarade ledarhanen:

"Vi har ju inte tillgång till vapen, snöskotrar och helikoptrar, så vi för en mycket ojämn kamp. Livet är orättvist men det hjälper ju inte att gnälla eller ens yla för den delen. Vi har inga stora förhoppningar om att vinna den här striden, men vi kan inte låta ett sådant angrepp mot oss stå oemotsagt. Därför avser vi att strunta i de sega fåren och ge oss på norrmännen direkt hädanefter. Norsk skinka, det lär väl smaka."

Sedan tillade ledarvargen:

"Men märk väl, vi gör det inte för smakens skull. Det här är en principsak."

Enligt vad vi kunnat utröna har vargarna inte för avsikt att ge sig på barn. "Nejdå, bara vuxna norska bönder och andra norrmän som varit med om att starta det här kriget", sa ledarhanen. "Alla norrmän är faktiskt inte korkade tvärtemot vad svenskarna tror", fortsatte han, "trots mitt tidigare generaliserande uttalande. Jag är inte bara varg utan också arg, och då är det lätt att man drar alla över en kam. Fel av mig."

Ylva Hansson, den svenska djurprataren som agerat ombud för vargarna under den här presskonferensen, säger att hon är imponerad över ledarvargens välartikulerade sätt och nyanserade språk:

"Det här är ett tydligt bevis för hur intelligenta dessa djur är", sa hon rörd. "Därför borde norrmännen vara stolta över att få ha dem i stället för att förklara krig mot dem."

Nu verkar alltså norrmännen ligga pyrt till hos vargarna. "Vi tänker ge dem anledning att hata oss", säger vargarna kompromisslöst.

Så nu har norrmännen verkligen något att frukta. Till skillnad från tidigare, då priset för det norska vargbeståndet var något enstaka får och en massa hjärnspöken.Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème