Första sidan
 
 

Resetips

Besök Malta!
Av Anna Southerington

Har du inte spikat semesterplanerna ännu? Gillar du att trampa omkring i förhistoriska megalittempel medan hon hellre vill ligga och sola hela dagen? Vill du utforska gamla kyrkor eller kanske simma med delfiner medan han tar en runda på greenen?

Tillåt mig att presentera det perfekta resmålet: Malta är den lilla medelhavsön som har allt! Sol och bad, dykning och andra vattensporter, golf, god mat, goda viner, mångtusenårig historia, arkeologi, arkitektur, gästfria och trevliga människor, låga priser, väl utbyggt bussnät, en av världens minsta och vackraste huvudstäder, och engelska som andra officiella språk. Här behövs inga guider, tolkar eller dyra organiserade utflykter - det går alldeles utmärkt att ta sig runt på egen hand och bestämma sitt eget tempo och sina egna utflyktsmål. Och skulle du mot all förmodan villa bort dig kommer det snart en vänlig maltesare och hjälper dig tillrätta! Här blev Odysseus förförd av nymfen Calypso, aposteln Paulus led skeppsbrott på väg till Rom, Napoleon fick en försmak av Waterloo, och vem har väl inte hört talas om malteserkorset, malteserfalken och malteserriddarna...


Historia
Ja - mycket och länge! Man vet att Malta, och systerön Gozo, har varit bebodda i minst 7000 år. Båda öarna formligen svämmar över av arkeologiska fynd och lämningar, och det finns förmodligen ännu mer att finna i framtiden. Det finns massor av välbevarade tempel, gravsättningar och konstverk från hela den förhistoriska eran, som pekar på en civiliserad och blomstrande kultur redan på ett mycket tidigt stadium.

Det första kända kulturfolket som bosatte sig på Malta var fenicierna, som nådde ön ca 1000 år f.kr. De följdes av kartagerna, som i sin tur erövrades av romarna år 217 f.kr., efter de puniska krigen. År 60 fick Malta celebert, om än oavsiktligt, besök av aposteln Paulus och hans inflytande kan inte överskattas. Ön kristnades, och malteserna är än idag ett mycket religiöst folk. I och med romarrikets fall såg araber från Bysans sin chans att erövra denna strategiskt belägna ö, och den chansen tog de. De styrde Malta i över 200 år, och deras påverkan märks tydligt, inte minst på språket med ortnamn som Marsaxlokk och Ras il-Qammieh. År 1090 invaderades Malta av normanderna, och 1282 tog spanjorerna över.

Så 1530 var det dags - johanniterriddarna hade förlorat sin hemvist på Rhodos och den tysk-romerske kejsaren Karl V gav dem ett nytt hem på Malta. De blev under sitt drygt 200-åriga herravälde så intimt förknippade med ön att de lika ofta benämns "malteserriddarna". Och den "hyra" de betalade för sitt nya hem bestod av - ja just det, en jaktfalk om året. Malteserfalken är född. Under riddartiden gjordes ett antal försök till invasion av turkiska styrkor, vilket bl.a. ledde till en lång och utdragen belägring 1565. Lokalbefolkningen slog sig dock samman med sina nya herrar, och 9000 malteser och 700 riddare lyckades tillsammans besegra de 30 000 turkar och den armada på 200 skepp som skickats av sultanen Suleiman I under ledning av den legendariske härföraren Dragut Rais. Det verkar som en vettig revansch, med tanke på att turkarna 1551 hade plundrat systerön Gozo och tagit nästan hela befolkningen som slavar. Bortschasade från kustområdet vid Valetta försökte turkarna sig på en invasion av Mdina istället. Detta var oväntat, och nästan inga trupper fanns posterade där. De uppslagsrika malteserna kom då på den sinnrika idén att klä ut kvinnor och barn i soldatuniformer och låta dem synas patrullerande på befästningsvallarna. Turkarna lät sig luras och tog till flykten, i tron att Mdina var besatt av en ansenlig försvarsstyrka.

1798 var dock smekmånaden slut för riddarna. Napoleon invaderade, och sparkade helt sonika ut dem. Dessvärre hade han inte riktigt räknat med lokalbefolkningens stöd för sina allierade, och när han dessutom började plundra de så högt älskade kyrkorna på alla deras skatter var resultatet ganska givet. Blodigt upplopp! Malteserna må vara ett fredligt folk i grund och botten, men petar man på deras kyrkor ligger man risigt till. De gjorde revolt i Mdina, och tvingade fransmännen att retirera till området runt Valletta och stanna där. Bistånd dök upp i form av en brittisk blockad, och efter två års destruktiv ockupation tvingades fransmännen kapitulera och ge sig av. Det finns dock en förmildrande omständighet att tillskriva fransmännen. Napoleon var ju som bekant inte bara härförare, utan också lagstiftare, och detta medförde att många av de rent ut sagt barbariska bestraffningar som riddarna utmätte i fängelsehålorna avskaffades.

Engelsmännen och malteserna visade sig komma utmärkt väl överens och Malta blev alldeles frivilligt - ja de insisiterade rentav! - en brittisk kronkoloni 1814. Under första världskriget blev ön bas för läkarvården i medelhavsområdet, en tradition som funnits på ön ända sedan riddartiden. Under andra världskriget utkämpades många och blodiga strider över Malta, som med sin geografiska position var mycket viktig rent strategiskt sett, och ännu en gång fick malteserna visa prov på sitt hjältemod. Ön var utsatt för ständiga flygangrepp och bombningar, och tyska och italienska ubåtar sänkte obönhörligt alla fartygskonvojer som försökte nå malteserna med förnödenheter och förstärkning. Bara under april månad 1942 träffades Malta av 6700 ton bomber! De vägrade dock styvnackat att ge vika, trots förödelse och hungersnöd, och britterna var så imponerade att de tilldelade malteserna Georgskorset för hjältemod. 1964 blev Malta så självständigt, men fortsatte att ingå i det brittiska samväldet med drottning Elisabeth II som regent. 1974 blev man republik, men fortfarande under det brittiska samväldet. De sista banden mellan Malta och England klipptes inte av slutgiltigt förrän så sent som 1979. Idag är Malta verkligen en självständig nation i sin egen rätt, om än en mycket liten sådan!

Valletta
Detta måste vara en av världens charmigaste, och minsta, huvudstäder! Du kan promenera från ena änden av staden till den andra på ca 20-25 minuter utan att bli det minsta andfådd. I alla fall om du har bra kondis i trappor! Vissa gator är nämligen just långa, av tidens tand blankpolerade trappor, pga deras branta sluttning. Det är fullt av medeltida balkonger med blomsterlådor och tvättlinor mellan husen, och i nästan varenda husknut finns det inbyggda altare till ett eller annat helgon, kompletta med dussintals kulörta små glödlampor. Utsikten mot Valletta i solnedgången från hamnen, eller från Sliema tvärs över bukten, är så vacker att man tappar andan, med alla medeltida befästningsvallar, kyrkdomer och torn. Förutom det faktum att staden är charmig och vacker, finns här också oändligt mycket att se, från multimediapresentationen The Malta Experience till det imponerande stormästarpalatset från riddartiden. En fika på Caffé Cordinas uteservering på Republic Street hör till - avnjut en cappucino framför drottning Viktorias staty, eller varför inte en Kinnie, den lokala maltesiska läsken som är mycket läskande och god!


Lokaltrafiken
Valletta är också knutpunkten för öns busstrafik, och busstorget strax utanför stadsporten är en uplevelse i sig självt! Vid första, andra och tredje anblicken verkar total anarki och kaos råda här, med oändliga gamla bullriga gula bussar som kommer och går, till synes helt planlöst. Men misströsta inte! Det finns faktiskt ett system, om än ganska obegripligt för oss välorganiserade svenskar, och lyckas du bara komma över en gratis busskarta från en av de små informationskurerna har du sannerligen fått tag i nyckeln till skattkammaren. Här finns inte bara förteckningen över alla busslinjerna och deras (ungefärliga!) tidtabeller, det finns också ett diagram över busstorget och vilka linjer som avgår var.

Lokalbussarna är billiga (15-45 cent, ca 3-10 kr) och du kan ta dig i princip vart som helst på hela ön. Busschaufförerna är kanske de enda malteser du kommer att träffa som inte är trevliga (även om det finns ett och annat undantag), de fräser och ryar och beter sig som småpåvar i största allmänhet. Men - de ser till att du kommer dit du ska, och har järnkoll på vilka "dumma turister" som vill gå av var. Se dock för guds skull till att behålla och hålla reda på din biljett - kontrollerna är täta och hittar du inte din biljett för inspektion blir det ett j...a liv på kontrollanten!

Själva bussarna är i det närmaste antika, enormt bullriga, kör med öppen dörr, och sittkomforten är inte den bästa. Precis som med husknutarna i Valletta, dekorerar chaufförerna sina bussar mycket generöst med helgonikoner, små altare och dekaler med "I love Jesus" överallt, även om denna ganska tilltalande tradition tyvärr har börjat avta något. Med en ödmjuk inställning, ordning och reda på biljetten, någotsånär jämna pengar för sagda biljetter, och en portion humor blir dock dessa bussresor ett litet äventyr i sig. Man tar sig dit man vill komma för en billig penning, och man ser mycket på vägen dit. Trots alla mina till synes negativa kommentarer är jag faktiskt enormt förtjust i dessa bussar - både de och chaufförerna har en alldeles egen charm, alldeles precis under den bullriga ytan!

Tempel
Jadå, i massor! Det kanske bäst bevarade är Ggantija-templet på Gozo, som är otroligt imponerande. Det är mig en fullständig gåta att detta, och andra, tempel fortfarande står idag. Det är byggt av en salig blandning av jättelika stenblock och småsten, och är ett riktigt arkitektoniskt underverk. När man träder in i tempelanläggningen kan man nästan känna historiens vingslag runt omkring sig, det är som att svepas tusentals år bakåt i tiden. Om man inte är omringad av en hord tyska eller japanska turister, kan man nästan se och höra de fackelbelysta processioner av präster eller druider som en gång måste ha ägt rum här. Det har visat sig osäkert att uttala sig om hur gammalt detta tempel är. Nya dateringsmetoder och framsteg har flera gånger flyttat tillbaka uppskattningen av detta, och de senaste rönen tyder på att Ggantija har stått i närmare 6000 år. Det känns!

Andra tempelanläggningar som är väl värda ett besök är Hagar Qim och intilliggande Mnajdra, som ligger i närheten av Blå Grottan. Mnajdra utsattes dessvärre för ett gäng "graffitiartister" våren 1999, och nu i våras har vandaler varit i farten även i Hagar Qim och raserat en del av stenarna. Detta har lett till vissa beklagansvärda avspärrningar, så att man inte längre kan utforska dessa tempel lika ingående som tidigare. De är dock fortfarande imponerande exempel på den tempelkultur som en gång blomstrade här på Malta.

I Tarxien finns ytterligare en välbevarad anläggning, som tyvärr numera ligger mitt i ett bostadsområde. Åsynen av moderna bostäder granngårds förtar en del av stämningen, men här finns en hel del exempel på vacker megalitisk arkitektur, och templet är trots allt klart sevärt.

Precis i närheten av Tarxien-templet ligger Hal Saflieni Hypogeum, en underjordisk tempelanläggning från ca 2400 f.kr. Detta är egentligen ett grottsystem, och man har bearbetat väggarna så att de ser ut som megalitiska tempelstrukturer. Här finns bl.a. en fascinerande orakelkammare med en del oväntade akustiska effekter, och fyndet av fragment från närmare 7000 skelett tyder på att Hal Saflieni har tjänat som både tempel och begravningsplats.

Kyrkor
Man kan knappt vända runt ett hörn på Malta utan att stöta på en kyrka. Dessutom påminner många av bykyrkorna väldigt starkt om varandra. På en av mina bussresor kunde jag inte bedöma om vi var i en ny by eller hade åkt tillbaka till en vi redan hade passerat, eftersom kyrkorna var i princip identiska! På en del kyrkor ser man två kyrkur som visar olika tid. Detta är enligt traditionen för att lura djävulen, så att han inte ska veta när de gudfruktiga tänker samlas till gudstjänst. Några kyrkor, bland annat den i Mdina, har tre ur - de visar såväl klockslag som datum och år.

Ett antal av Maltas kyrkor förtjänar dock ett särskilt omnämnande. St John's Co-Cathedral i Valletta är enormt överdådig och man känner sig lätt ganska liten i världen när man står där omringad av all denna religiösa prakt. St. Paul's Anglican Cathedral i Valetta är, som kontrast, enormt luftig och sober med en mycket imponerande dom. I Valletta ligger också St. Paul's Shipwreck, som uppförts till minne av apostelns vistelse på Malta, och man förvarar här en relik som man hävdar är en skelettdel av Paulus arm. Kyrkan i Mosta har den tredje största fristående kupoldomen i världen, överträffad endast av S:t Peterskyrkan i Rom och Hagia Sofia i Istanbul.

Aposteln Paulus
Ja, han har satt så stor prägel på Malta att han nog måste få en egen rubrik. År 60 var han fånge ombord en på galär med kosan ställd mot Rom, men skeppet överraskades av en storm och förliste utanför Maltas kust. Lokalbefolkningen tog sig an de skeppsbrutna fångarna, bland dem Paulus, och gav dem mat, vatten och kläder. När de så satt runt lägerelden kom det en lömsk giftorm krälande och bet aposteln, till de församlades stora fasa. Giftet hade dock ingen som helst effekt på aposteln, vilket givetvis endast kunde tolkas som ett gudomligt mirakel och ett tecken på Paulus heliga ställning. Han sägs också ha frambringat vatten ur en sten och ska under sin tid på Malta ha haft stor framgång som helbrägdagörare. Eftersom han tekniskt sett var romersk fånge, hölls han mer eller mindre inspärrad i en stor grotta utanför Mdina, i förorten Rabat, men han hade relativt stor frihet att komma och gå som han ville och grottan var mera bosättning än fängelse. St Paul's Grotto finns bevarad och är ett populärt turistmål som är väl sevärt. Påven själv har besökt platsen, och här finns en vacker och dramatisk staty av aposteln. En kyrka till Paulus ära byggdes på 1500-talet direkt ovanför grottan. Hans närvaro och gärningar under de tre månader han tillbringade på Malta lade grunden till den djupa och bestående kristna övertygelse som återfinns än idag hos det maltesiska folket.


Andra sevärdheter
Under den här rubriken kan man skriva nästan hur mycket som helst. För att se allt som är värt att se på Malta måste man nästan tillbringa en eller två månader på ön, med i princip dagliga utflykter.

Mdina, som också kallas "den tysta staden" pga den nästan totala avsaknaden av biltrafik, är en otroligt vacker liten stad som man absolut inte bör missa! I förorten Rabat finns såväl ovan nämnda St Paul's Grotto, som två olika katakombsystem, St Paul's Catacombs och St Agatha's Catacombs, som är mycket sevärda. Det finns också en romersk villa med en hel del arkeologiska fynd från romartiden och arabtiden.

Ett besök till Gozo är också att rekommendera varmt, inte minst för ett besök till Ggantijatemplen. Citadellet i huvudstaden Victoria (som även, förvirrande nog, ibland kallas Rabat) är mycket imponerande, och hamnen i Mgarr är fantastiskt vacker. I närheten av Ggantija-templen kan man besöka Calypsos grotta, där legenden förtäljer att Odysseus hölls kvar av nymfen Calypsos avsevärda charm. Medan man ändå är här bör man också ta sig per båt till närbelägna Comino, och den världsberömda Blå Lagunen. Den gör mer än väl skäl för namnet, med kristallklart, safirblått vatten som lämpar sig ypperligt för såväl bad som dykning.

Tillbaka på Malta, och på tal om safirblått vatten, är Blå Grottan icke att förglömma. Det går regelbundna turer med små båtar, och bäst ses detta ganska tidigt på morgonen då ljuset bryts som effektivast genom det klarblå vattnet. Bra kondis krävs dock - promenaden tillbaka upp till busshållplatsen från båtläget är ganska rejält brant och känns därmed också lång!

Den lilla fiskebyn Marsaxlokk är rena sinnebilden av pittoresk maltesisk fiskekultur. De små, typiska båtarna (luzzu, som en dylik kallas) med sina klara färger och beskyddande horusögon i fören fyller hela den lilla hamnen, och detta är en syn man förknippar intimt med Malta och det maltesiska folket.

Med tanke på hur mycket det finns att se, rekommenderar jag varmt inte bara ett besök till Malta, utan även inköp av en riktigt bra guidebok som bör studeras noggrant innan och under resan!

Folket
Överlag är malteserna oerhört vänliga och gästfria (med undantag för busschaufförerna)! Allt som krävs från din sida är ett leende och en hälsningsnick, så har du en vän för livet. Om du bjuder på en liten dos vänlighet själv, får du den tillbaka med mycket hög ränta, och malteserna hjälper gärna till med att visa vägen eller berätta om sevärdheter i närheten. Mina hotellgrannar log vänligt mot en fiskare i Marsaxlokk och blev genast medbjudna på fisketur på söndagsmorgonen. Istället för att vara trötta på turister, visar förvånansvärt många malteser prov på en nyfikenhet, social kompetens, humor, gästfrihet och stolthet över den egna kulturen som man mycket sällan möter någon annanstans. Dessutom talar nästan alla engelska och tur är väl det, med tanke på att det maltesiska språket är en klar utmaning att ens uttala, än mindre tala eller förstå!


Praktiska detaljer
Brottsligheten på Malta är mycket låg, och det känns tryggt. Det förekommer visserligen att vissa butiksinnehavare och busschaufförer försöker lura turisterna med fel växel, men visar man lite vänlighet och ödmjukhet blir man oftast väl bemött även av dem. Både Apollo och Fritidsresor arrangerar mycket prisvärda resor till Malta, och har man inte krav på extra lyx räcker ett tvåstjärnigt hotell långt här. För två stjärnor får man ett centralt beläget helt och rent rum (eller lägenhet för självhushåll) med alla grundläggande attribut, inklusive egen toalett och bad/dusch. Anläggningar i Sliema är att rekommendera, eftersom det är nära till allting, inklusive Valletta och öns lokaltrafik. Priserna på Malta är överlag låga, även om det naturligtvis finns lyxvarianter av allting, och man kan både äta och dricka gott för en mycket rimlig penning. Elurtagen är av brittisk typ, så ta med en adapter. Bästa tiden att resa är i maj eller slutet av augusti/början av september - då är det inte fullt så hett och turisthorderna är mindre. Bada och sola kan man göra nästan runt hela kusten, dock inte topless - det är förbjudet och förnärmar dessutom de religiösa malteserna. Av samma skäl bör man inte besöka kyrkor barärmad eller i för korta shorts. Det är mest klippbad på Malta, men dessa är till största delen bra. En och annan sandstrand finns dock, bl a vid Golden Bay. Anläggningar för vattensport och dykning finns det gott om, och det finns ett stort utbud av båtutflykter med till exempel Captain Morgan's. Flygtrafiken till ön är med Air Malta, och eftersom Malta ännu inte har gått med i EU gäller full taxfree-försäljning.

Trevlig resa, och Mehrba (välkommen) till Malta!

 

 

Copyright © 2000, Kulturtidskriften Café Crème