ÅRGÅNG 2 NUMMER 8 — 19 NOVEMBER 2001
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med Moses


Bevakat
Eva Eriksson har tilldelats Astrid Lindgren-priset 2001
Av Anna Eklöv

Den 14 november varje år delas Astrid Lindgren-priset ut till författare inom barn- och ungdomslitteraturen. Motiveringen för varje år lyder ”För förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen”.

Priset instiftades på Astrid Lindgrens 60-årsdag och det innebär att priset firar sitt 35-års jubileum i år. Sedan ett antal år tillbaka delas priset ut under festliga former på Junibacken på Djurgården. Suzanne Öhman-Sundén, förlagschef på Rabén & Sjögren, delade ut priset å juryns vägnar som förutom henne består av Marianne Eriksson, förlagschef på Eriksson & Lindgren samt Karin Nyman som är översättare och Astrid Lindgrens representant.

Bild: Rabén & Sjögren

Årets pris gick till illustratören och barnboksförfattaren Eva Eriksson. Hon har både illustrerat barnböcker som skrivits av andra samt varit författare och illustratör till flera egna barnböcker, bland annat Svartsjuka eller Kan man vara tre i en sandlåda (1979) och Malla handlar (1998).

Eva Eriksson kommer ursprungligen från Halmstad, men flyttade till Stockholm för studier vid Grundskolan för konstnärlig utbildning. Hon studerade sedan på Konstfacks textillinje, samt på Konstfacks teckningslärarlinje.

Eva Eriksson var både rörd och glad när hon på onsdagen fick emotta priset på Junibacken. Hon berättar i sitt tacktal då hon som ung student kom till Stockholm och mötte Astrid Lindgren vid en promenad på Tegnérgatan. ”En dag ska du få ett pris som jag instiftat … det sa hon inte!” De hälsade inte ens på varandra men Eva Eriksson kände ju väl igen den kända författarinna hon mötte.

Junibacken kändes som rätt plats för utdelandet av detta barn- och ungdomslitteraturpris. Junibacken som är ett sago- och barnlitteraturmuseum lockar till fantasi och lekglädje hos både barn och vuxna. Sagotåget som för en genom Astrid Lindgrens bokvärldar är underbar för alla med barnasinne och leder besökaren till Bröderna Lejonhjärta, Karlsson på taket och Emil med flera. Dessutom finns det mycket för barnen att utforska i Villa Villerkulla eller i Majas Trädgård. 

De böcker som Eva Eriksson illustrerat är bland annat böckerna av Barbro Lindgren om Max och Den vilda bebin, böcker som är välkända för många småbarnsföräldrar och de som arbetar med barn. Personligheterna som kommer till uttryck genom kroppsspråk och mimik hos dessa huvudpersoner finner sin plats i både barn och vuxnas hjärtan. Eva Eriksson har en förmåga att berätta i bild med en enkelhet i detaljer och med stämningsfulla färger och bilder med ett stort mått av humor och värme. En personlig favorit för mig är Andrejs Längtan (1997), skriven av Barbro Lindgren och illustrerad av Eva Eriksson. Där får man följa en liten pojkes sökande efter sin mamma i den stora staden Sank Petersburg. Han möter en annan ensam pojke och en föräldralös hund och tillsammans söker de efter Andrejs mamma. Den gemenskap de hittar istället för ensamheten gör en alldeles varm i hjärtat. Eva Erikssons bilder sprider strimmor av ljus över denna sökande trio.

Förra årets pristagare var Annika Thor, en uppskattad ungdomsboksförfattare, som bland annat skrivit boken Sanning och konsekvens som även filmatiserats. Några andra tidigare pristagare har varit Lennart Hellsing (1970) som är välkänd för sina rimfyllda sagor och böcker. Ulf Stark (1993) samt Peter Pohl (1995) som båda skriver angelägna och berörande ungdomsböcker. 1997 fick Anna-Clara och Thomas Tidholm priset, som har skrivit flertalet härliga bilderböcker för de yngsta.

Eva Eriksson ingår som pristagare i ett ärofullt gäng och får som vinnare av Astrid Lindgren-priset 40 000 kronor i pris och därtill kommer den ovärderliga äran. Andra priser som Eva Eriksson har tagit emot är bland annat Elsa Beskow-plaketten 1981 för Den vilda bebin, Wettergrens Barnbokollon, 1986, samt flertalet stipendium.

Avslutningsvis vill jag skriva om vad Eva Eriksson sa då hon 1986 tilldelades Rabén & Sjögrens tecknarstipendium. Hon beskriver vad böcker kan ge små läsare att bära med sig genom livet. ”Jag tror på fullaste allvar att man blir en mer mänsklig och humoristisk människa, om man får läsa mänskliga, humoristiska böcker när man är barn”.

 

Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat