ÅRGÅNG 3 NUMMER 4 — 24 JUNI 2002
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med MosesLäst
Härligt faktaspäckad bok
Av Anna Eklöv

SJUK? Barnens egen läkarbok
Martina Wagner och Annie Huldén
Rabén & Sjögren 2002
ISBN: 91-29-65265-0
Cirkapris: 239 kr

Den här boken har svar på allt som man som barn vill veta om kroppen. Författaren Martina Wagner sa vid presentationen av boken att hon i sitt arbete med barn och ungdomar vill ge alla vetgiriga barn det de vet att de vill ha reda på men även sånt de inte visste att de ville veta.

Martina Wagner har arbetat i flera år med barnkultur och barnverksamheter. Hon har under senare år arbetat på Sveriges Televisions Hjärnkontoret. Detta är Martina Wagners första bok och hon berättar vid presskonferensen att hon var förtjust i uppslagsverk som liten och speciellt de delar som handlade om anatomi och medicin, hennes fascination av kroppen var och är stor. Hon har lagt upp sin bok som just en uppslagsbok där hon går efter färg och kroppsdel, de blå sidorna handlar om huvudet, de brandgula om bröstet och de röda sidorna om olycksfall och barnsjukdomar. Det gör det lätt för oss små och stora läsare att titta längst fram på den stora kroppen indelad i olika färger för att sedan gå till de färgade sidorna i boken.

Man kan verkligen hitta allt i boken, vad sägs till exempel om plattfot, åksjuka, smultrontunga, stamning, klämma nagel, ögonvagel, skabb eller kobenthet.

Det här är en bok för barn mellan 7 och 14 år men jag tror att även yngre barn kan tycka den är spännande. Annie Huldéns illustrationer ger mycket till alla som läser, men mest för de yngsta tror jag, bilderna på olika åkommor och barnen som har bandage eller visar upp en klämd tumme tror jag kan leda till igenkännande och livliga diskussioner. Annie Huldéns bilder där en pojke och en flicka får visa upp olika sjukdomstillstånd och onda kroppsdelar ger roliga associationer och föder många tankar hos barnen. Hennes läskigt tecknade bakterier och virus som förekommer här och där i boken tilltalar och skrämmer lite lagom.

SJUK? är intressant även för vuxna läsare, de lättfattliga innehållsrika förklaringarna på en hel del åkommor som drabbar våra kroppar är roliga och intressanta att läsa. Boken ger också tips om vad man kan göra när man drabbats av något. Så här tipsar boken vid förkylning: "Om man är mycket snuvig och snyter sig ofta kan man bli öm och röd om näsan. Då kan det vara bra att sätta lite fet salva på näsvingarna och under näsan."

Boken kan vara utgångspunkt för diskussioner mellan barn och vuxna när det gäller sjukdomar och kroppen. SJUK? tar även upp allvarligare sjukdomar som cancer och epilepsi, i boken kan vuxna och barn söka svar och prata om allt det som drabbar kroppen. Även för tonåringar kan den vara värdefull; då tonåringar kanske inte vågar fråga lika mycket som vetgiriga små barn kan boken bli en plats att gå till för att söka svar på sina frågor om just sin sjukdom eller om det som händer i kroppen under puberteten. Det här en uppslagsbok för alla i familjen!

Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat