Första sidan

År 2 Nummer 5 - 25 juni 2001

 

 
 

 

Samtal med Gud
En ovanlig, vacker och ko(s)misk dialog
Av Anna Southerington

”Den djupaste hemligheten är att livet inte är en upptäckandeprocess, utan en skapandeprocess. Du upptäcker inte dig själv, du skapar dig själv på nytt. Sök därför inte efter att fastställa Vem Du Är, sök efter att fastställa Vem Du Vill Vara.”
 - Samtal med Gud 1, Neale Donald Walsch

Det var en gång en man som hette Neale Donald Walsch. När han blev förbannad på någon hade han för vana att skriva arga brev till vederbörande, ställa brevet på spiselkransen, och om det fortfarande kändes rätt och riktigt två dagar senare, skicka iväg brevet. En natt vaknade han framåt småtimmarna och kunde inte somna om. Hans liv var en katastrof, på alla fronter, och han hade nått bristningsgränsen. Så sin vana trogen klev han upp, satte sig i soffan, och dängde iväg ett långt och mycket ilsket brev - till Gud. Det han inte riktigt hade räknat med var att han skulle få ett svar.

Då han ansåg sig vara klar med brevet och skulle lägga ifrån sig pennan, upptäckte han till sin förtret att handen vägrade lyda honom, vägrade släppa taget om pennan. Han kände att stark impuls att sätta pennan till papperet igen. Så det gjorde han. Då skrev pennan, uppenbarligen på eget bevåg, "Vill du verkligen ha svar på allt det där, eller ville du bara avreagera dig?"

Av denna märkliga dialog har det blivit fem huvudböcker, plus ett antal relaterade mindre verk. De tre första heter rätt och slätt Samtal med Gud 1-3, den fjärde heter Friendship with God och den femte Communion with God. En sjätte bok, med arbetsnamnet Dying with God, är enligt uppgift på gång. De första tre finns översatta till svenska, och har nått mycket respektabla försäljningssiffror här på hemmafronten. Globalt ska vi inte tala om - böckerna finns översatta till hur många språk som helst och går åt som smör i solsken, och i hemlandet USA ligger Walsch ideligen på New York Times bestsellerlista i otaliga veckor per bok.

Förklaringen till detta veritabla fenomen är ganska enkel. Budskapet i böckerna är kärleksfullt, inspirerande, bemyndigande och hoppfullt, och det förmedlas med en rejäl portion humor därtill. Böckerna tillhör inte, som det kanske kan låta av titlarna, någon specifik religiös trosuppfattning som kristendom, islam osv., utan sträcker sig över och vänder sig till alla typer av trosuppfattningar, vad de än må vara och vare sig man egentligen tror på Gud, i ordets sedvanliga bemärkelse, eller inte. De propagerar däremot varmt för universellt brödraskap, en enad värld, en globalt etisk politik på alla fronter (miljö, ekonomi, diplomati osv.), och de är oerhört inspirerande och hoppingivande, såväl som insiktsfulla och kloka. De här böckerna har några av de mest positiva budskap jag någonsin har stött på, och man får sig en rejäl dos av både visdom och skratt.

Vad gäller Gud, är detta självklart ett av de centrala begreppen i böckerna. Walsch menar på att vi alla är en del av Gud, och att Gud genom att manifestera sig själv genom oss (precis som han gjorde i fallet Jesus, om man bekänner sig till den kristna tron) och allt annat som lever får möjlighet att konkret och påtagligt uppleva sig själv och allt han/hon/det/du/jag/vi skapar och har skapat. Att vi alla därmed är skapare, gudomliga och eviga. Att ondska kontra godhet inte existerar, bara kärlek eller rädsla, samt handlingar eller tankar som antingen leder oss eller inte leder oss till de mål vi uttrycker att vi vill nå. Och att vi alla har direkt och personlig, individuell tillgång till gudomligheten i oss själva och därmed alla kan föra just Samtal med Gud (ett grundkoncept som faktiskt var en av hörnstenarna i den ursprungliga kristna tron under de första tre århundradena e.Kr. för den faktion inom den ursprungliga kyrkan som är känd som gnosticism).

Han menar också att det finns ett oändligt antal vägar till Gud och till upplysning, och att det står oss fritt att var och en välja den väg som passar oss själva bäst - kristendom, islam, buddhism, judendom, hinduism, meditation, osv. osv. Eller att välja att överhuvudtaget inte tro på någon sorts gud överhuvudtaget, om vi så önskar. Slutresultatet blir ändå detsamma, vi kan inte undgå att nå Gud, vilken väg vi än väljer eller inte väljer, eftersom vi aldrig överhuvudtaget har lämnat honom/henne/det/mig/dig/oss! Walschs Gud varken straffar eller dömer människorna - vad skulle det tjäna till att straffa eller döma sig själv (även om vi i vår mänskliga gestaltning emellanåt kan vara väldigt duktiga på just det)?

Inte nog med det, eftersom vi alla är en del av Gud, ÄR Gud, är vi också alla ett. Det finns egentligen ingen separation mellan oss, och de berömda orden "gör mot din nästa såsom du skulle göra mot dig själv" får en helt ny innebörd när din nästa faktiskt är densamma som du själv, bara i en aningen annorlunda manifestation i vår tids-rumsliga uppfattning. En uppfattning som enligt Walsch och många andra, inkl. t.ex. Einstein och nutida forskare inom kvantfysiken, är en illusion. En illusion som vi ser igenom så fort vi lämnar det här livet (och ibland ännu tidigare, se t.ex. Buddha), en mekanism som vi utnyttjar i den mänskliga tillvaron för att den bistår och organiserar våra mänskliga upplevelser.

Walsch har haft en del samröre med bl.a. Deepak Chopra, vilket märks i de saker han tar upp och hans syn på människan och världen - en syn som villigt erkänner att allt inte står rätt till i dagens globala samhälle, men ändå hävdar bestämt att vi alla i grund och botten är renodlat goda och kloka, precis som även Dalai Lama säger. Grundsynen på såväl människan som vår värld är oerhört positiv, och man blir både inspirerad, aktiverad och glad av dessa böcker, utan att för den sakens skull blunda för de problem som finns.

Denna sammanfattning täcker inte på långa vägar alla de koncept som Walsch tar upp i böckerna, men de ger en inblick i några av grundkoncepten. Dessa teman känns väldigt angelägna i den värld vi lever i idag, som en motpol och ett alternativ till "var man för sig själv", nationella vinstintressen som betraktas som viktigare än lösningar på globala problem som angår och drabbar oss alla, sökandet efter en andlig dimension i livet, rasism och främlingsfientlighet, territoriella och religiösa strider och krig. Walsch är långt ifrån den ende som har skrivit på dessa teman, men han har uttryckt dem väldigt väl och lyckats sprida dem till en global läsekrets. Personligen hoppas jag att dessa böcker kommer att fortsätta att spridas och upptäckas av fler och fler - de är en ren och skär inspiration!

Om du vill veta mer:
Böckerna finns att köpa på t.ex. Akademibokhandeln, Vattumannen, AdLibris eller Amazon. Priserna varierar beroende på språk och inköpsställe.

Sajter om Walsch, böckerna och dess teman hittar du t.ex. på http://www.conversationswithgod.org, eller på svenska, http://communities.msn.se/SamtalmedGud.

 


Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème