ÅRGÅNG 3 NUMMER 7 — 25 NOVEMBER 2002
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med Moses

Döden och barnboken
Av Anna Eklöv

fotomontage: inger carlsson

Man kan fundera över hur och när barn kommer i kontakt med döden. Som vuxen som möter barn i olika situationer har jag sett att döden kommer fram naturligt i barns lek, fantasier och samtal. Dinosaurierna som inte lever längre eller en död fågel kan föda många tankar och spontana samtal mellan barn.

Jag minns ett samtal med en grupp sexåringar kring döden. Någon började med att berätta att hans storebror hade dött och att han saknade honom. Ett annat barn berättade om sin morfars grav. En annan berättade om en bebis som hade dött i sin mammas mage. Någons farmor hade dött och barnet mindes att de tänt ljus. Barnens samtal präglades av inlevelseförmåga och stor klokhet. En flicka avslutade med att säga: ”Man kan dö när som helst, när man är stor eller liten, det vet man inte…”

Jag satt egentligen bara där och lyssnade vid lunchbordet, barnen skötte samtalet, svarade på varandras frågor och visade stor medkänsla. Barn kan föra denna typ av samtal själva, en vuxen som är nära kan bli ett stöd om barnen behöver det men framförallt känns det stort att få ta del av barnens samtal. Med barn lever man mitt i livet även när samtal som döden kommer upp.

Som bra barnböcker och sagor ofta gör, ger de stöd och stoff åt barns tankar, funderingar, förhoppningar och rädslor. De kan även ge underlag för barns och vuxnas diskussioner. För barn kan döden vara lätt att fråga och prata om men för många vuxna är döden ett ämne som är svårt att hantera, det kan närmast bli tabubelagt. Barnböcker och sagor kan här bli ett medel, en bro mellan barn och vuxna, en brygga mellan tanke och ord. En väg till samtal. Jag tror att om vi ger barn förutsättningar att redan som små prata kring alla typer av ämnen, blir de till bättre rustade vuxna än vi någonsin kommer att bli.

I samtal med barn och i böcker och berättelser som man delar med sig av till barn tror jag det är viktigt att ge barn hopp för framtiden. Hoppfulla slut ger barn tro och kraft att ge sig ut på okända vägar. Döden kan vara okänd, mystisk och lockande. Döden kan också vara okänd, farlig och skrämmande. Vuxna kan visa på en säker och trygg värld där barnen inte behöver känna sig ensamma, genom barnböcker och sagor. Andrejs längtan av Barbro Lindgren är en fantastisk barnbok som behandlar ämnen som ensamhet, längtan och en mammas försvinnande. Astrid Lindgren har ju också gett barn hopp och mod inför det svåra och okända i böcker som Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio. Även Peter Pohl är en enastående författare som behandlar svåra ämnen med stor känsla. Hans böcker som Jag saknar dig, jag saknar dig och Janne, min vän passar äldre barn och ungdomar och ger mycket, mycket till läsaren.

Pernilla Stalfeldt är en barnboksförfattare som med humor och personlig stil tar upp ämnen som barn är nyfikna på. Hennes Dödenboken leder till nya tankar och skratt precis som hennes andra temaböcker som bland annat behandlar kärlek, snoppar, maskar och hårväxt.


Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat