ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med Moses


På Barnens torg rådde en febril aktivitet.
foto: tove falk-olsson

Bok- & Biblioteksmässan 2004
Bland britter och böcker

Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg, som i år firade 20-årsjubileum, hade två teman – brittisk litteratur och barn- och ungdomslitteratur. Mässan invigdes av bland andra den brittiske ambassadören och ett flertal instanser som British Council och British Publishers Association var med och sponsrade den brittiska delen.

Ett fyrtiotal författare från Storbritannien medverkade vid mässan och de engelskspråkiga montrarna hade den centrala platsen vid mässans stora entré. Utbudet var också rikt och varierat med olika genrer som skönlitteratur, dokumentärer, livsstil, bästsäljare, deckare, historiska romaner, språkböcker med mera. Självklart fanns verk av de storsäljande författarna Marika Cobbold, Joanna Trollope och Minette Walters. Sara Water som fått ett pris för sin roman Fingersmith fanns också med. Böcker om vår tids hektiska livsstil var främst representerade av David Lodges titlar Small world, Changing Places och Thinks. Av de historiska romanerna kan nämnas Ken Crossley Hollands King Arthus’s World och Simon Sebag Montefiores Potemkin, Prince of Princes. Det fanns även åtskilliga hyllmetrar med böcker om konst, mode, arkitektur, design med mera. I en avdelning fanns de andra länderna representerade med författare från Skottland och Wales.

Barnens Torg
På Barnens Torg var det full aktivitet. Den så kallade Lilla vetenskapsfestivalen, som är Vetenskapsfestivalens barnprogram, hade temat ”Se, hör, gör” i design och fysik. Här kunde barnen konstruera skapelser som torn och mönster med spagetti och lim.

I övrigt var bokmässan uppbyggd som tidigare år med Internationella torget, Ung dialog, Litterärt café med mera. Som besökare glömmer man ibland att Bok- och Biblioteksmässan till stor del är en branschmässa som möjliggör det för bokhandlare, förlag och sällskap att mötas; därmed är det inte konstigt att föreningar och förbund som till exempel Sveriges Släktforskarförbund närvarar vid mässan. Kanske är det också branschinriktningen som gör att mässan till stor del är oföränderlig från år till år. Temana förändras men konceptet består. Det finns säkert fördelar med denna beständighet men samtidigt finns det en risk att den mer frekvente besökaren blir uttråkad. Den som besökte mässan både år 2003 och 2004 kan notera att temat har bytts från polsk till brittisk litteratur men så mycket större förändring än så är det inte. Det är i hög utsträckning samma förlag, samma tidningar och tidskrifter, samma författare, samma bedrövliga fika i caféerna.

En liten förändring som kändes uppfriskande var Akademibokhandelns utställning ”Vad har du på nattduksbordet?” i samarbete med Ikea. Utställningen bestod av ett antal sovrum i olika stilar och med olika litteratur på sängborden. Idén var ny, rolig och framför allt smart eftersom Akademibokhandeln på så vis stack ut från den allmänna montergröten. Fler sådana idéer borde efterlysas. Mässan bjuder på enorma möjligheter och med tanke på att det just är böcker som är utbudet, där fantasi och kreativitet är två stora beståndsdelar, är det svårt att förstå varför mässan inte bjuder på fler överraskningar. Akademibokhandelns idé är bara ett exempel på hur nyskapande och lustfyllt det kan bli.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Copyright © 2004, Kulturtidskriften Café Crème