Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Stockholms Filmfestival 2004
Snygg och spännande anime



Bild: stockholms filmfestival

appleseed

Betyg:

”Appleseed” ingår i Stockholm Filmfestivals satsning på anime, alltså tecknad film från Japan. Den är på många sätt ett exempel på anime när det är som bäst – här finns de övernaturliga inslagen, de snygga science fiction-miljöerna samt den lille hjälten som kämpar för att rädda världen. Robotar är ett annat favoritinslag för japanska tecknare, och även det finns det många av i ”Appleseed”.

Året är 2131 och stora delar av jorden är förödd av ett mångårigt kärnvapenkrig. Men filmens huvudperson Deunan, en kvinnlig legosoldat, räddas från det förfallna stadslandskap där hon kämpat för sin överlevnad bland allehanda gerillatrupper, till en plats som kallas Olympus, där överlevande människor skapat ett nytt samhälle. Hälften av invånarna är så kallade bioroider, konstgjorda människor, som ser ut som vi men vars känslor kontrolleras för att ha en lugnande inverkan på de hetsiga och aggressiva människorna. För dem som sett science fiction-filmer förut blir konflikten uppenbar: det är inte alla som är glada över bioroidernas närvaro och frågan är om de kan bli farliga för människosläktets överlevnad.

”Appleseed” tar upp frågan om människors rätt att leva på den jord vi förstör, och den gör det på ett typiskt japanskt sätt, genom att sammanföra ett extremt teknikintresse med en rädsla för en dystopisk framtid. Kanske är det också typiskt japanskt att den ställer sig på robotarnas sida, men den känns på många sätt västinfluerad, inte minst för att den förklarar så mycket. I andra liknande filmer får man ofta fylla i en hel del luckor själv, men här läggs stor möda ner på att berätta om Olympus, den superdator som finns i stadens mitt och styr den, samt hur lagsystem och bioroidkontroll ser ut. Filmen baserar sig på en längre manga-serie, och kanske är det just krympningen av format från flera tjocka böcker till en tvåtimmarsfilm som gör förklaringarna nödvändiga. Hur som helst fungerar det mycket bra. Världen som visas upp är intressant och fantasieggande, och de snygga miljöerna och fantasifulla inslagen har inte fått stryka på foten.

En annan sak som sällan ses i västerländska filmer av den här typen, men ofta i japanska, är en kvinnlig hjälte. Deunan blir aldrig reducerad till något alibi, eller sidsteppad av någon manlig motsvarighet som slåss bättre; hon är i stället den bästa krigaren som finns. Däremot får hennes före detta pojkvän Briareos, numera till 90 procent robot efter en operation på grund av en olycka under kriget, röra till det för henne och låta fiender komma undan. ”Appleseed” innehåller många gånger våldsamma actionscener, ackompanjerade av snabb och tung musik, men de blandas med lugnare partier och relativt mycket dialog. Den skildrar en teknifierad värld där gammaldags riddarideal råder, och gillar man manga eller science fiction så gillar man nog det här.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Lydia Duprat