Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
FILM PÅ DVD
Kantig 3D-Barbie på glid


barbie och pegasus förtrollning [barbie and the magic of pegasus 3D]


Betyg:

Ger man sig i kast med en rulle med leksaksjätten Mattels mesta varumärke – Barbie – får man vad man förtjänar. En saga som mesta tiden skiftar i lila nyanser och har den långhåriga blondinen med de sjukt långa benen i huvudrollen som en skridskoåkande prinsessa. (Efter filmen kommer det några bloopers och alla vi som inte fattar hur Barbie och huvudkaraktären hänger ihop förstår då att Barbie spelar prinsessan.)

En dag när prinsessan Annika (det namnet klingar förmodligen tjusigare och mer prinsesslikt i anglosaxiska öron) är ute och åker skridskor dyker trollkarlen Wenlock upp och vill gifta sig med henne. Hon vägrar och han ger igen och förvandlar hennes föräldrar till sten. Annika räddas i sista sekunden av en bevingad häst som visar sig vara hennes egen syster som förtrollats av samme elake Wenlock. Nu har de tre dagar på sig att fixa en egen trollstav för att bekämpa trollkarlen. De ger sig ut på ett äventyr och stundtals blir det också lite läskigt (inget för de minsta, filmen är från sju år).

’’Barbie och Pegasus förtrollning’’ är datoranimerat så det syns och känns. Allt är lite kantigt och rörelserna lite ryckiga. Med dvd:n medföljer fyra 3d-glasögon och har man dem på sig blir det viss känsla av djup i bilden men samtidigt blir det lite mörkt och suddigt. Effekten funkar nog bäst på stor bioduk.

Filmen gör en kraftansträngning för att vara politiskt korrekt i sitt könsrollstänk med prinsessan Annika som den kämpande protagonisten. Men så dyker det ändå upp en fager yngling som kan tyda kryptiska skyltar, smida järnet (bokstavligen) och agera kraftfullt så sessan klarar livhanken. Det gör att girlpowern mest känns som den fernissa som krävs för att 2005 års modell av föräldrar ska låta sina småflickor se det här.

Allt som allt: helt tokigt är det inte förutsatt att man åtminstone tolererar den här bjärt flickflickiga sagovärlden där det krävs att flickor/kvinnor både är vackra och gulliga om de ska platsa bland de goda.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.