Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Film på dvd
Ospännande sömnpiller


anacondas: the hunt for the blood orchid

Betyg:

I ”Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid” ger sig ett gäng biologer ut i Borneos djungel för att på uppdrag av ett läkemedelsföretag hämta hem den blodröda orkidén, en växt som förmodas kunna ge evigt liv. Väl där tar det inte lång tid innan de stöter på problem i form av anakondor, givetvis både större och fler än någon kunnat ana. Vips sållas agnarna från vetet: de giriga och egoistiska karaktärerna går åt, de som är goda och rättskaffens överlever.

Bild: universal

Föregångaren till den här filmen, ”Anaconda” från 1997 med Jennifer Lopez i huvudrollen, kom i ett filmklimat som var lite mer välvilligt inställt till den här genren – man kunde fortfarande i viss mån rida på ”Jurassic Park”-vågen. Även om den inte var något vidare innehöll den i alla fall någorlunda charmiga karaktärer och viss spänning. ”Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid” är varken spännande eller charmig, inte ens lite. Bägge filmerna har fåniga manus och är oengagerande, men utöver det är skådespelarna i ”The Hunt for the Blood Orchid” fruktansvärt anonyma. Man kan riktigt se hur rollbesättaren hoppades att Johnny Messner skulle påminna lite om Hugh Jackman, eller att Morris Chestnut skulle vara den svarte, rolige killen – kanske lite som LL Cool J i ”Deep Blue Sea”. I stället har man hittat en ensemble som får Jennifer Lopez att framstå som en karismatisk och stark skådespelerska i jämförelse.

Givetvis behöver inte alla filmer vara djupsinniga. Ibland vill man bara se lite underhållande action. Men ”Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid” är verkligen inte underhållande. Det är näst intill omöjligt att hålla sig fokuserad genom hela filmen – det man bryr sig om är att den ska ta slut snarare än karaktärernas väl och ve.

Och anakondorna då? De är dåligt gjorda och man blir inte rädd för dem. Vanligtvis i filmer där mordiska djur förekommer brukar temat vara hämnd: den hämnd som djuren är ute efter för att människan har försökt skada dem och deras miljö. Oftast brukar djuren uppvisa en viss kuslig smarthet i sin jakt på människorna de vill straffa. I ”Anacondas” visar dock ormarna inga tecken på smarthet. Inte helt olikt manusförfattarna till filmen alltså.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.