Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN

Dags att upptäcka Cinemateket

Råkar du vara filmintresserad och boende i Stockholm, Göteborg eller Malmö, samtidigt som du utan att skämmas tillhör dem som går runt utan ett cinematekskort på fickan? I så fall har du kanske missat att det finns en institution kallad Cinemateket i dessa städer, med tillgång till ett enormt arkiv av film i en mängd olika former – från filmens barndom fram till i dag. De kör dagliga visningar där du alltid är välkommen att komma och gå som du vill – allt för en billig penning.

Du kan antingen köpa ett rött medlemskort för 80 kronor (gäller ett år), där du då betalar 45 kronor för varje film. Det här kortet gäller om man bara vill testa lite, eller inte har tid att gå mer än några gånger per år. Har du däremot möjlighet att gå lite oftare är det blåa kortet en självklarhet; det kostar 700 kronor och ger dig rätten att gå helt gratis på obegränsat antal visningar under någonstans mellan ett halvår och ända upp till ett år (lite beroende på när du köper det). Visningarna går fyra gånger per dag i Stockholm: 14.30, 16.30, 19.00, och 21.00, varav de två första är på Sturebiografen på Birger Jarlsgatan, och de två senare på filmhuset på Gärdet (med undantag för måndagar då de senare visningarna på filmhuset utgår).

I mars månad inleds bland annat serier med Orson Welles, Jacques Tati och den japanske mästerregissören Yasujiro Ozu. Det kommer också att visas punkfilmer, hyllningar till storbildsformatet 70 mm (som fyller 50 år i år), en helkväll med ny svensk kortfilm, förhandsvisningar av kommande biofilmer, och en massa annat.

Jag kan egentligen bara gratulera er som har upptäckten av cinemateket framför er. Har man bara tid att gå så får man nämligen så mycket filmupplevelse man bara orkar för pengarna. Så hasta i väg nu och köp ett kort ögonaböj. Det är inte en dag för tidigt.

För mer information om programmet, besök www.sfi.se/cinemateket

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Copyright © 2004, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat