Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: svensk filmindustri

För dig som vill skrämd från vettet

instängd [the descent]

LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>Betyg:

FILMENS WEBBPLATS >>

Ett gäng kvinnliga äventyrare – vänner sedan tidigare – träffas för att tillsammans utforska en grotta i Appalacherna i USA. Syftet med återföreningen och äventyret är att hjälpa Sarah (Shauna MacDonald) att hitta tillbaka till sitt gamla liv efter en tragedi som inträffade ett år tidigare. Tjejerna är tuffa och till framtoningen rätt grabbiga med sitt utlevande sätt och sin jargong, och de räds inte några utmaningar. Tuffast av alla är ledaren för expeditionen, Juno (Natalie Mendoza). Utflykten är hennes idé och det är hon som har organiserat det hela. Juno är mycket mån om att få Sarah på fötter igen, inte bara av hänsyn till Sarah utan även för sin sinnesros skull.

Från början går äventyret enligt planen, även om företaget är långt ifrån riskfritt. Men när ett stenras inne i grottsystemet leder till att utgången blir blockerad blir kvinnornas situation ytterst prekär. Och snart inser vännerna till sin stora fasa att de inte är ensamma i bergets innandöme: groteska varelser tycks lura i mörkret, varelser som livnär sig på kött…

”Instängd” är en av de otäckaste filmer jag sett, så mycket så att jag, fylld av obehag, var frestad att lämna biografen under föreställningen. I sin film har regissören Neil Marshall (”Dog Soldiers” 2002) på ett synnerligen skickligt sätt använt sig av det mörker som naturligt förekommer i grottmiljöer. Mörkret har väckt fruktan hos människan ända sedan tidernas begynnelse; att inte kunna se är att inte kunna förbereda sig inför potentiella faror och att inte kunna försvara sig ifall faran visar sig vara reell. Cellskräck är en annan företeelse som Marshall framgångsrikt begagnar sig av i ”Instängd”, och höjdskräck ännu en. Filmen är olidligt spännande långt innan varelserna gör entré; när de väl börjar dyka upp är man sedan länge reducerad till ett nervvrak.

Ingenstans i pressmaterialet nämner man en bok som helt uppenbarligen har legat till grund för manuset: Jeff Longs The Descent, vilket förresten är filmens originaltitel. I Jeff Longs roman upptäcker mänskligheten att underjorden är befolkad av otäcka varelser som sedan urminnes tider i lönndom livnärt sig på eller på andra sätt utnyttjat människor. Men Longs bok handlar om mycket mer än så: i stället för att bli rädda för varelserna börjar mänskligheten prompt erövra och kolonisera deras domäner.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.