Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: sony pictures

Underhållande action

domino

LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>Betyg:

FILMENS WEBBPLATS >>

”Domino” bygger på en sann historia om modellen Domino Harvey som övergav ett liv i lyx i Beverly Hills för att bli prisjägare. Att vara prisjägare är alltså inte detsamma som att vara yrkesmördare, utan det är ett lagligt yrke, även om dess status kanske inte är den högsta.
Späda Keira Knightley gör strålande ifrån sig som den hårdnackade men godhjärtade Domino Harvey och känns som klippt och skuren för rollen. Mickey Rourke, Edgar Ramirez och Christopher Walken gör också lysande rollprestationer i denna film som överraskar mig positivt. Av ett intressant livsöde har det blivit en fascinerande film, som inte ska tas som en exakt återgivning av verkligheten.

”Domino” har vidare snabb och rolig dialog, ett grymt soundtrack och lyckas därför bli till mycket mer än en dussinaction. Filmen pendlar mellan halsbrytande action, komedi och medmänsklighet utan att det blir för spretigt.

På minussidan kan läggas en del brutala våldsscener, som uppbackas med cool musik liksom för att översläta det hela. Men Keira Knightleys närvaro lyfter hela filmen. Kommer också på mig själv med att le i en våldam,men obetalbar scen: Brian Austin Green i rollen som sig själv (det vill säga som dryg Beverly Hills 90210-stjärna) försöker ragga på henne med ett mansgrisigt uttalande om att Domino bara låtsas spela tuff i sin ”bad girl” utstyrsel och att hon innerst inne är en rädd liten flicka som saknar sin pappa. Som svar knäcker hon näsan på honom.

Domino är filmens sanna stjärna och har fått utrymme för nyansering. Men manusförfattarna lyckas inte helt undvika det stereotypa - i sitt första uppdrag börjar vackra, unga , hårda Domino att strippa för att undvika att ett dödsallvarligt bråk blossar upp mellan hennes prisjägarpartner och motståndaren.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det är en underhållande action med bättre dialog än genomsnittet. Så länge man tar filmen för vad den är och inte en sanningsenlig återgivning av verkligheten är den helt klart värd ett biobesök.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.