Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Stockholms filmfestival 2001
Årets Life Time Achievement-pris till Jean-Luc Godard

Årets hedersgäst vid Stockholms filmfestival skulle ha varit Jean-Luc Godard. Precis som förra året Lauren Bacall skulle han emottagit utmärkelsen Stockholm Lifetime Achievement, med följande motivering:

"Stockholm Lifetime Achievement 2001 går till Jean-Luc Godard för hans oförtröttliga forskningsresor i nya filmiska landskap, för hans ungdomliga revoltlusta som växt sig allt starkare med åren, för hans utmanande förmåga att ständigt vidga gränserna för vårt seende och därmed vår syn på tillvaron, på världen och på filmkonsten."

Dessvärre var Godard så pass sjuk att han inte hade möjlighet att resa till Stockholm och ta emot priset, en tolv kilo tung häst i brons.

Godard har kommit att anses som en av filmhistoriens giganter genom att han tillämpade nya idéer först av alla. Exempelvis lät han ”avslöja” att det var film och inte verklighet genom att låta skådespelarna tala in i kameran.

”Till Sista Andetaget” från 1960 anses idag vara en av de mest typiska filmerna för den period i filmhistorien som kallas för Nya vågen. Godard är marxist, eller var det åtminstone då han producerade film på 60-talet. Hans filmer tar de svagas parti och är ett protestargument mot förtryck och kontroll, som exempelvis i ”Leva sitt liv” och ”Alphaville”.

Cinemateket hängde på Godardtemat under filmfestivalveckan och visade flera filmer ur hans production; ”Numéro Deux” från 1975, en remake av ”Till Sista Andetaget”, ”Nu gäller det livet” (1980), ”Förnamn Carmen” (1983), ”Detective” (1985), ”Passion” och ”Allemagne Neuf Zéro”.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.
Copyright © 2004, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat