Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Underhållande dominoeffekt


Bild: scanbox entertainment

intermission

FILMENS WEBBPLATS >>

Betyg:

”Intermission” garanterar en härlig stund i biosalongen. Det är en film fylld av brittisk humor, eller mer exakt irländsk. Många öden blir i filmen sammanflätade. En händelse drabbar inte bara en person, utan många därtill. En kedja bildas, en händelse kan lätt ge en dominoeffekt, utan att alla inblandade är på det klara med hur det hänger ihop. Detta är en intressant aspekt i livet, men även mycket effektfullt att göra film på. Speciellt om man blandar in några småkriminella, kärlekssjuka och smått besatta personer.

John (Cillian Murphy) har gjort slut med sin flickvän (Kelly MacDonald) för att se om det verkligen finns äkta kärlek dem emellan. Hans kompis Oscar (David Wilmot) har problem att ”få upp den” och söker efter en tjej att ha sex med, samtidigt som Noelleen (Deirdre O’Kane) försöker få uppskattning då hennes man lämnat henne för Johns förra flickvän… Men det finns ett gäng andra karaktärer som är sammankopplade till denna story och det är berättat på ett mycket lyckat sätt. Det rör sig om vardagliga händelser på jobbet eller på puben, men även större planer som kanske inte riktigt går som planerat.

”Intermission” är inte en ytlig film där händelser bara sker mekaniskt och känslolöst. Det är heller inte överdrivet. Med en delikat balansgång mellan realism och underbar komik skapas en engagerande berättelse. Må hända är det lite väl mycket kärleksprat, men detta är som vanligt en ordinarie ingrediens och lyckligtvis varvas detta med mycket annat – som översittande chefer och smaskig brunsås. Det är för övrigt John Crowleys regidebut och vi kommer säkert att få se mer av honom och manusförfattaren Mark O’Rowe. Skådespelarna är helt fantastiska. De känns äkta och som gjorda för sina roller. Trots att det är Colin Farrell, som spelat i filmer som ”The Recruit” och ”Minority Report”, som är det uppenbara dragplåstret, så måste jag säga att Shirley Henderson, som tidigare spelat i filmer som ”Wilbur Wants to Kill Himself” och ”Once Upon a Time in the Midlands”, gör en alldeles lysande insats som en deprimerad och mustaschprydd tjej.

Att den traditionella puben är en plats för folk att umgås och där det alltid händer något är här en gång för alla bevisat. Något som svenskar bara får ta del av genom filmen… Om det är något att racka ner på i ”Intermission” så är det att filmen tar slut alldeles för fort!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Lydia Duprat