Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN

Bättre än den tecknade versionen
Av Lovisa Lundh-Duprat

Bild: SF FILM

Lyssna på ett ljudklipp från filmen! Quick Time

Peter Pan

Regi: P J Hogan
Manus: P J Hogan och Michael Goldenberg efter originalpjäsen av J M Barrie
I rollerna: Jason Isaacs, Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, Lynn Redgrave, Richard Briers, Olivia Williams, Ludivine Sagnier m. fl.

FILMENS WEBBPLATS >>

Betyg:

Wendys, Johns och Michaels föräldrar ska på fest och de har fått en barnvakt: deras tant Millicent. Tant Millicent tycker att Wendy är för stor för att berätta sagor och dela rum med sina bröder. Men Wendy står fast vid att historierna om Peter Pan är sanna. Han finns.

En natt står han i fönstret och tittar glatt på Wendy. Han har tappat sin trilska skugga hos barnen Darling och Wendy hjälper honom att sy fast den vid honom igen. Sedan erbjuder han henne att följa med till Landet Ingenstans och Wendy tackar ja, men på ett villkor: att hennes bröder får följa med.

Med hjälp av litet glitter från Peters älva Tingeling kan barnen nu flyga, precis som Peter Pan. Efter en vacker flygresa når de landet där barn aldrig blir stora. Där händer det massor, de träffar bland annat på älvor, sjöjungfrur, bortkomna pojkar, indianer och inte minst pirater. Tingeling är förstås svartsjuk på Peter och Wendy, så hon beordrar de bortkomna pojkarna att döda flickan. Det misslyckas som tur är, och när Peter Pan upptäcker att Tingeling smidit ränker mot Wendy blir de ovänner.

Wendy är mycket förtjust i Peter Pan och blir ledsen när hon upptäcker att han inte har förmågan att känna samma känslor – det vill säga, kärlek. Kapten Krok lurar henne till sitt segelfartyg för att locka dit Peter Pan, som han vill röja ur vägen. Nu kan kriget börja!

Det är jättesynd att ”Peter Pan” är dubbad, och jag tror att filmen hade varit bättre på engelska. Själva handlingen var intressant, och effekterna härliga. Men sedan blev jag faktiskt förvånad för jag trodde att filmen skulle vara mer spännande än den är, och inte så barnslig.

Skådespeleriet är en av filmens stora fördelar; särskilt Jason Isaacs i rollen som kapten Krok är mycket, mycket bra. Jeremy Sumpter och Rachel Hurd-Wood passar också mycket bra i sina roller som Peter Pan respektive Wendy.

Den här versionen på J M Barries teaterpjäs från början av 1900-talet är i alla fall mycket bättre än Disneys tecknade från 1953.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Copyright © 2004, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat