Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Film på dvd
En kameleont utan egen personlighet


Bild: scanbox

the life and death of peter sellers

Betyg:

Peter Sellers var – att döma av filmen om hans liv som nu finns på dvd – en svårt störd person. Filmen börjar med att visa upp honom som en pojke som på grund av sin dominerande mamma aldrig tillåts bli vuxen. Han har ingen känsla för proportioner, och får i ena stunden okontrollerbara raseriutbrott över småsaker för att i nästa stund be om ursäkt för dem med hjälp av presenter och en överdriven inställsamhet. Han är uppfostrad till att ta för sig, och blir av den anledningen aldrig nöjd. Medan filmen pågår förskjuts dock bilden av Sellers till att på ett närmast övertydligt sätt bli den av en man utan egentlig egen personlighet – han är helt enkelt hela tiden den karaktär han för tillfället spelar. Detta ska också vara en del av förklaringen till hans genialitet.

Geoffrey Rush gör ett utmärkt jobb i titelrollen, och flera andra skådespelarinsatser är också mycket bra. Men ”The Life and Death of Peter Sellers” har problem när det gäller själva filmatiseringen, och man kan inte undgå att slås av tanken att filmmakarna velat för mycket. Man vill skildra Sellers liv som en Sellers-film och ett sånt försök är nästan dömt att misslyckas. Det har helt enkelt gjorts bättre förr, vilket blir tydligt genom att de scener där Rush spelar Sellers spelande någon av sina karaktärer är de allra roligaste i filmen. Filmen är färgstark och sagoaktig, och greppet att låta miljöer se ut som kulisser för att förstärka det fiktiva fungerar hyfsat. Däremot låter man också Rush kliva in i andra karaktärer och spela dem för en stund vilket inte tillför någonting utan mest blir förvirrande.

Det är fascinerande att få veta mer om Peter Sellers, mannen bakom fantastiska karaktärer som till exempel konstapel Clouseau och Dr Strangelove. I längden blir det dock alltmer problematiskt att hela filmen bygger på att dess huvudperson inte har någon egen personlighet – då finns det ju heller ingen människa att berätta om. Filmen är också för lång och fastnar mot slutet alltmer i biografins vanliga fälla: handlingen ersätts av en massa biografiska episoder som staplas på varandra. ”The Life and Death of Peter Sellers” skulle dessutom kunna anklagas för falsk marknadsföring, för den skildrar nämligen inte Sellers död mer än i en textremsa på slutet. Det hela är ett tappert och på många sätt underhållande försök att skildra en svårfångad personlighet, men mer än ett försök är det inte.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.