Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Stockholms filmfestival 2001
Prisutdelning – varför måste man säga ”And the winner is…” ?

Festivalens prisutdelning söndagen den 18 november var en något rörande tillställning. Med tydliga Oscarinfluenser spelade man Spielbergsymfonisk musik i högtalarna på biografen Rival och scenen var prydd av draperade guldtyger. Såväl inbjudna som betalande gäster bjöds på drinkar, de förra en trappa upp, de dödliga där nere (även om drinkarna tyvärr tog slut).

Tomas DiLeva höll i konferencierskapet med den subtila humor som är typisk för honom. Mycket regnbågar, blommor och änglar. Och han sjöng att everyone is Jesus. DiLeva lyckades vara konsekvent i sitt bruk av engelska som språk, medan det var mer ambivalent när det gällde de personer som hade äran att presentera vinnarna i olika kategorier. Trots att många av dem är så kallade kändisar präglades allt av mycket ”hrrmmm”, fniss fniss och ”hoppsan”. Det var ömsom engelska, ömsom svenska från samma person. Det stora problemet var väl kanske att då många av dem pratade engelska behövdes lika förbannat tolk för att alla skulle förstå.

Faktum är att det inte var en särskilt proffsig tillställning, men publiken hade roligt.

Festivalen visade cirka 150 filmer, men det var som bekant endast 18 filmer som deltog i tävlan. Inte helt otippat blev det så att de filmer som uppmärksammats mycket också vann priser. Amerikanska ”LIE”, norska ”Elling” och Larry Clarks ”Bully” vann två kategorier vardera. ”Bully” blev bästa film och Rachel Miner fick pris för bästa kvinnliga skådespelare för rollen som Lisa.

Vad som var roligt att se var att filmfestivalens stipendium till unga oberoende svenska filmare gick till Jesper Klevenås för kortfilmen ”Anja”, där Tuva Novotny har huvudrollen (”TicTac”, ”Sleepwalker”, ”Herr von Hancken”, ”Jalla Jalla”). Det är en vardagsskildring om Anja som tas in för vård efter ett självmordförsök och om hennes relation till sin före detta pojkvän. Det ska bli mycket intressant att se kommande produktioner av Klevenås. Förra året fick han tillsammans med István Borbás en guldbagge för bästa i foto i Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen”.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Copyright © 2004, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat