Till Café Crème Film!
 ÅRGÅNG 3 NUMMER 6 — OKTOBER 2002
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
:: CAFÉ CRÈME FILMARKIV ::

Finkalibrerat skådespeleri
Av Lydia Duprat

Bild: UIP

Röd drake
Regi: Brett Ratner
Manus: Ted Tally efter Thomas Harris roman med samma namn

I rollerna: Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Harvey Keitel, Emily Watson, Mary-Louise Parker, Philip Seymour Hoffman m. fl.

Betyg:

Producenterna Dino och Martha di Laurentiis kan och vill inte riktigt släppa Dr. Hannibal Lecter. Den kultiverade psykopaten med smak för livets goda, däribland människokött, har visat sig vara ett vinnande koncept som det gäller att pressa ur till sista droppen.

Efter fjolårets ”Hannibal” kommer nu ”Röd drake”, som till handlingen utgör en föregångare till ”När lammen tystnar”. Det ryktas att en fjärde film i serien kan komma att bli aktuell, en uppföljare till den svulstiga, extremt vämjeliga och minst lika eleganta ”Hannibal”.

Det är anmärkningsvärt vilka skådespelarbegåvningar som producenterna har lyckats locka till ”Röd drake” — rollistan imponerar verkligen. Å andra sidan kan man undra varför ingen regissör följer med från film till film i Hannibal-serien. När allt kommer omkring har såväl Jonathan Demme (”När lammen tystnar”) som Ridley Scott (”Hannibal”) gjort ett lysande jobb. Den här gången har man emellertid anlitat Brett Ratner, en ung och förhållandevis okänd regissör med bland annat de medelmåttiga ”Family Man” och ”Rush Hour 2” bakom sig. Men Brett Ratner har visat sig värdig det ansvarsfulla uppdraget, ”Röd drake” är inte sämre än sina föregångare, om än annorlunda.

I ”Röd drake” möter vi Dr. Hannibal Lecter på den tiden då han ännu var en ansedd läkare och aktad samhällsmedlem. Han är verksam som rättspsykiatriker och är som sådan flitigt anlitad av FBI. FBI-utredaren Will Graham, spelad av Edward Norton, är honom på spåren och mister närapå livet på kuppen. Lecter buras in på livstid och Graham väljer att pensionera sig från sin farliga tjänst och flytta med sin familj till Florida. Allt är frid och fröjd fram till den dag då FBI söker upp honom. En synnerligen otäck typ har ritualmördat samtliga medlemmar i två familjer, och han kommer att göra det ingen, vid nästa fullmåne. Enbart Grahams och Lecters briljanta hjärnor i samarbete kan sätta stopp för vettvillingens framfart. Motvilligt accepterar Graham uppdraget, och snart står han och Lecter på var sin sida pansarglaset och samtalar, precis som Clarice Starling en gång gjorde — i framtiden.

Sällan har såväl regissör som skådespelare så konsekvent och uppsåtligt tagit fasta på ögonen som uttrycksmedel som i ”Röd drake”. Vad som än utspelar sig i de olika personernas inre återspeglas i deras ögon. Det är ögon som brinner av vansinne liksom glödande kol i ett själens mörker; ögon som glittrar, tillitsfulla och inbjudande, som en frisk och stilla skogstjärn; ögon som ömsom glänser av beslutsamhet och ömsom fördunklas av rädsla. Det här är skickligt och finkalibrerat skådespeleri och ett fascinerande skådespel som gör ett starkt intryck på åskådaren och som i sig gör den här filmen sevärd.

Thomas Harris roman ”Röd drake” har filmatiserats tidigare som ”Manhunter” 1986. ”Manhunter” regisserades av Michael Mann och hade Brian Cox i rollen som Hannibal Lecter. Filmen blev mycket uppskattad av kritikerkåren men rönte inte lika stor framgång hos publiken.

FILMENS WEBBPLATS


[an error occurred while processing this directive]

Copyright © 2002, Kulturtidskriften Café Crème