Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Biograf Sture gör lyft i nya lokaler

Biografen Sture fick sitt nuvarande namn 1995 men har sedan 1967 (då den bytte namn från Olympia till Cinema) varit synonymt med en mycket medveten kvalitetsprofil. Öppningsfilmerna 1995 var Riket I av Lars von Trier och Innan regnet faller av Milcho Manchevski. Då inleddes också ett samarbete med Svenska Filminstitutet och Cinematekets dagtidsvisningar av klassiska filmer förlades till Sture. Det är i samma anda man den 12 oktober i år "nyöppnar" och flyttar från Birger Jarlsgatan 28-30 till samma gata med nummer 41.

På Birger Jarlsgatan 41 låg tidigare Olympia och nu har man renoverat och byggt till de gamla lokalerna. Nya Biograf Sture kommer att kunna erbjuda en stor biosalong med 153 platser samt två tillbyggda små salonger där balkongen låg. De salongerna kommer att kunna erbjuda 47 respektive 51 platser. Det finns också en stor foajé.

- Vi vill att Biografen Sture ska vara en mötesplats för alla filmintresserade, säger Mattias Nohrborg, från delägaren Triangelfilm. Här ska vi kunna visa filmer för alla smakriktningar. Vi har ingenting emot s k Hollywoodfilmer men de visas på så många andra biografer. Vi försöker köpa in andra filmer som vi tror på, kanske mer kvalitetsmässigt än kommersiellt, även om det sistnämnda naturligtvis också är viktigt.

Mattias Nohrborg tror att även s k udda kvalitetsfilmer är gångbara kommersiellt. Det finns en efterfrågan efter sådana filmer, och tanken med att ha en stor och två små salonger är delvis att kunna visa filmer som har en smalare publik.

- Med nya Sture kan vi helt enkelt öka visningsvolymen och antalet filmpremiärer, vi kan hålla kvar filmerna längre på repertoaren och det finns plats för många specialevenemang, t ex filmfestivaler, fortsätter han.

Enligt Mattias Nohrborg är Stures nyckelord kvalitet och mångfald.

- Vi är verkligen jätteglada över flytten och de ombyggnader som gjorts i lokalerna, instämmer Åse Kleveland, VD för Svenska Filminstitutet. Vi ser fram emot premiären och filmverksamheten på Biografen Sture.

Sist men inte minst måste nämnas den nya ridån i stora salongen. En enorm orangegul röd glad målning över hela ridån. Motivet föreställer ett hav och universum i ovanstående färger, med planeter och solexplosioner. Här och där simmar det fiskar av diverse arter. En gädda, en torsk, ett par sutare och en gös. Längst ner i mitten står en stor ekorre på en planet. Ekorren ser lätt fundersam och vilsen ut och den håller en flundra tryckt mot bröstet.

Konstnären Ernst Billgren som fått uppdraget att måla ridån förklarar sitt verk så här:

- Det finns ett ordspråk som lyder: Det är lättare för en ekorre att fånga en flundra i havet än för en filmkonsument att hitta en biograf som visar annat än Hollywoodfilmer!

Ernst Billgren förklarar vidare att förutsättningarna att måla ridån inte var de lättaste eftersom han ideligen fick nya direktiv angående storleken. Men det gick ändå. Han målade 3x3 meter i taget och sydde sen ihop bitarna!

En sak är i alla fall säker. Det är nog Stockholms mest originella filmridå och man blir garanterat glad av att titta på den!

Biografen Sture hade nypremiär på Birger Jarlsgatan 41 den 12 oktober. Just nu visas den franska Amelie från Montmartre (7 miljoner fransmän har redan sett den), regi Jean-Pierre Jeunet samt Ljudmilas röst, regi Gunnar Bergdahl. Nypremiär kommer det också bli av den populära filmen Italienska för nybörjare, regi Lone Scherfig. Senare i oktober visas Mirakel, regi Natasha Arthy, och Dr Strangelove av Stanley Kubrick.

På Sture har också Cinemateket visningar med klassiska filmer varje dag kl. 3 och 5. Filmögat har också en del filmer inbokade, t ex visas 14/10 En kärlekshistoria, regi Roy Andersson.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Copyright © 2004, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat