Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Action i medeltida miljö


Bild: uip

Lyssna på ett ljudklipp från filmen! Quick Time

timeline
FILMENS WEBBPLATS >>

Betyg:

Att gå på bio är inte gratis. Det är inte ens billigt. Få har råd att se allting som kommer ut på biograferna. Därför gäller det att prioritera bland alla filmerna, och det är precis vad den amerikanska biopubliken gjort – den prioriterade bort ”Timeline”. Redan en vecka efter premiären i november förra året sjönk biljettintäkterna dramatiskt och trenden höll i sig ända fram till februari i år då filmen försvann från biograferna.

”Timeline” är baserad på en roman med samma namn av Michael Crichton. Crichtons böcker har tidigare legat till grund för filmer som exempelvis ”Jurassic Park” och ”Den 13:e krigaren”. Även om Crichtons böcker knappast är att betrakta som stor litteratur kan de resultera i underhållande filmer – förutsatt att böckerna hamnar i rätta händer. Så är tyvärr inte fallet här: med Richard Donner (”Lethal Weapon”, ”Superman”) vid rodret har ”Timeline” kommit att till övervägande del bli en actionfilm på bekostnad av andra och intressantare kvaliteter.

En grupp arkeologistudenter utför utgrävningar av en medeltida borg i Frankrike under ledning av professor Edward Johnston (Billy Connoly). Teamet får fortlöpande initierade tips från det högteknologiska företaget ITC, som också finansierar utgrävningarna. Johnston misstänker att här ligger en hund begraven – hur kan man på ITC förfoga över så detaljerad information över den ännu outforskade utgrävningsplatsen? Johnston åker i väg till finansiärerna för att ta reda på det varpå han prompt försvinner spårlöst.

Det ska visa sig att ljusskygga ITC av en slump hittat ett maskhål som förbinder nutid med år 1357. Tyvärr kan man i deras tidsmaskin inte välja och vraka bland destinationer utan alla vägar bär till läget där den franska borgen en gång låg. Professor Johnston har givetvis åkt till det förflutna och ingen vet vad som hänt honom. Däremot vet man att hundraårskriget pågår för fullt mellan Frankrike och England; Frankrike anno 1357 är med andra ord en mycket farlig plats.

Nu är det hans arkeologivänners tur att företa en liten resa tillbaka i tiden. Uppdraget är att hitta professorn och komma tillbaka till modern tid så fort man bara kan. Det ska visa sig att det är lättare sagt än gjort. Förstås.

Det är alltid litet kittlande med berättelser om tidsresor och forna tider och i det här fallet kan man bara tänka sig hur upphetsade arkeologerna borde bli inför möjligheten att med egna ögon få bese och uppleva förfluten tid. Men i Richard Donners film reduceras det historiska till en kuliss för actionscenerna. Visserligen brister Kate (Frances O’Connor) ut i förtjusning över någon detalj hos den franska borgen som hon haft felaktiga uppfattningar om; i övrigt tycks hon och de flesta andra fullt medvetna om att de är skådespelare omgivna av statister utklädda till medeltidsmänniskor.

Skådespelarinsatserna i ”Timeline” är med andra ord inget att hänga i julgran. Med undantag för Gerard Butler, som spelar biträdande professor Marek, gör ensemblen ett mycket slätstruket intryck. Minst trovärdig är Paul Walker i rollen som professor Johnstons son Chris. Han springer fram och tillbaka med exakt samma ansiktsuttryck hela filmen igenom, och säger sina repliker som om det var första gången han läste ur manus. Hittade producenterna verkligen ingen annan aktör som var beredd att ställa upp i rollen som Chris?

Vissa scener är vackert fotade, särskilt belägringssekvenserna i slutet av filmen är rätt storslagna: med den mörka himlen som bakgrund slungar ett antal kastmaskiner i väg enorma brinnande klot mot borgens mur. Det är snyggt, visst. Men det är också allt.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Lydia Duprat