Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Spännande och välspelad klassiker
utrikeskorrespondenten


Betyg:

Funderar ni på att investera era surt förvärvade slantar i en klassiker på dvd bör ni allvarligt överväga att satsa pengarna på ”Utrikeskorrespondenten” av Alfred Hitchcock. Denna thriller från 1940 är en av mästarens finaste, och överträffar än i dag flertalet filmer i genren både vad gäller dramaturgi och konstnärliga aspekter.

Först och främst är ”Utrikeskorrespondenten” en spännande och välspelad film. Karaktärerna är alla mycket färgstarka; detta har man delvis att tacka Hitchcocks personregi för men även skådespelarnas personliga utstrålning. Med andra ord är rollbesättningen i ”Utrikeskorrespondenten” sällsynt lyckad.

Året är 1939. Det diplomatiska klimatet i Europa är spänt och allt tyder på att ett nytt världskrig snart kommer att bryta ut. Men hemma i New York får mr Powers (Harry Davenport), chefredaktören för The Morning Globe, bara summariska och till intet förpliktande rapporter från sin korrespondent i London. Frustrerad över den oförklarliga nyhetstorkan från Europa bestämmer sig mr Powers för att skicka ytterligare en reporter till Europa som utrikeskorrespondent. För uppdraget väljer han ut Johnny Jones (Joel McCrea), en envis murvel med skinn på näsan och en ryktbar bråkmakare. Jones blir strax omdöpt till Huntley Haverstock – ett lämpligare korrespondentnamn, anser chefredaktören – och ivägskickad till London. Hans första uppdrag är att intervjua en berömd holländsk diplomat, van Meer (Albert Bassermann), som spelar en nyckelroll i förhandlingar ämnade att avvärja krigsutbrottet. De kanske sista och avgörande förhandlingarna kommer snart att äga rum i Amsterdam och Haverstock har fått order om att pressa van Meer på information.

Väl i London söker Haverstock upp en annan viktig figur, Stephen Fisher (Herbert Marshall), ledaren för ett parti som arbetar för att bevara freden. Haverstock blir också strax förälskad i Fishers dotter och medhjälpare, Carol (Laraine Day).

När van Meer inför världspressen och otaliga åskådare blir kallblodigt mördad på väg till förhandlingarna inleder Haverstock en biljakt efter mördaren. Med sig har han Carol Fisher och Scott ffolliott (inlevelsefullt spelad av karismatiske George Sanders). Spåret efter mördaren leder dem till en övergiven kvarn på landsbyggden: mördaren och bilen i vilken han färdades är som uppslukade av jorden. Medan Carol och Scott återvänder till staden för att hämta polisförstärkning undersöker Haverstock kvarnen invändigt. Han gör en minst sagt sensationell upptäckt. Det blir upptakten till en invecklad intrig där alla inte är vad de utger sig för att vara och där Haverstocks liv svävar i fara.

”Utrikeskorrespondenten” bjuder på två mycket dramatiska och välkoreograferade sekvenser: den ena utspelar sig inne på kvarnen, den andra, mot filmens slut, i havet. Man ska komma ihåg att den här filmen spelades in långt innan man hade tillgång till dataanimationer och andra specialeffekter; det lyckade resultatet är alltså helt och hållet en följd av Hitchcocks drivna regi.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.
Lydia Duprat