Snabb mat som
är nyttig och god
Av Lydia Duprat & Lennart Lundh
LITTERATUR |
 |
•
• • • • • • • • •
• • • • • • • • •
• • • • • • • • •
• |
Snabb
sund mat: enkla vardagsrecept av Kocklandslaget
Gert Klötzke och Kocklandslaget
Prisma 2005
ISBN: 91-518-4452-4
Sidantal: 200
Cirkapris: 184 kr
|
Mat och ätande är inte alltid enbart ett
angenämt ämne. I den hektiska
vardagen präglad av yrkesarbete, resor till och från hemmet
och lämningar och hämtningar av barn på dagis och fritidshem
är mat något som man tenderar att tänka på först
när magen väl börjat knorra och kräva sitt eller när
barnen börjat gnälla. Och då har man bråttom: man
vill ha något gott, lättlagat och helst nyttigt på bordet,
nu.
Vi i vår familj kan inte vara ensamma om
vanan att lik osaliga andar vandra fram och tillbaka utmed kyldisken på
ICA och fråga oss vad i hela friden vi ska hitta på till middagsmat
en tidig afton mitt i veckan. Visst, det finns snabba lösningar,
problemet är att de sällan är särskilt sunda, och
i längden är de definitivt inte aptitretande. Med Snabb
sund mat: enkla vardagsrecept av Kocklandslaget har detta dilemma
blivit en aning mindre svårlösligt. Kocklandslagets kokbok
visar – och det med besked – att snabb mat inte per definition
behöver vara fettdrypande och osund, och omvänt att välsmakande
och balanserade rätter inte nödvändigtvis tar timmar att
tillaga.
Snabb sund mat bjuder på recept
för skilda smaker och tillfällen. Här hittar man lämpliga
rätter att servera till frukost, brunch, lunch eller middag. Förutom
välsmakande och nyttiga är rätterna också snyggt
komponerade. Råvarorna är fräscha och varierade och kommer
i överraskande kombinationer. Ett exempel är tagliatelle med
vitlök och kräftstjärtar – en mycket lättlagad
rätt som erbjuder en härlig smakbrytning mellan kräftstjärtar
och bacon.
Limefläskfilé är en mycket god
asiatisk rätt som innehåller spännande smaker såsom
fisksås, ingefära, mynta och lime.
Biffstek, grillad med sockerglaserade grönsaker,
har blivit något av en favoriträtt. Kryddningen med spiskummin
gör biffen härligt spännande. De kubskurna rotfrukterna
gör dessutom rätten elegans, samtidigt som smakkombinationen
blir en höjdare.
Ett minus med Snabb sund mat är
att den uppskattade tillagningstiden för de olika rätterna är
litet väl optimistisk. En rätt som sägs ta totalt 25 minuter
att tillaga tar i praktiken mellan 10 till 15 minuter längre då
den kräver en hel del förberedelser i form av skalning, tärning
eller annan bearbetning av råvaror. 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck
eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.
|