ÅRGÅNG 4 NUMMER 5 — 15 SEPTEMBER 2003
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Tora vill rida hela sitt liv
Med vindarna i ryggen
Gud ger och Gud tar
Från arbetarstad till Europa-wannabe
Gratisdatorns dagar är här
Främlingars godhet
Martinson intressantare än någonsin
Manfredis oändliga dialoger
Liten flicka blir vän med argt moln
Plötsligt blir morfar James Bond
Starka porträtt i Weiss nya roman

I N T R Y C K
Första bilden från Mars!

P S E U D O
Som klippt och skuren för jobbet

P R O S A
Ro i tidens flöde
Den snabba tjuven


Jakobs ossuarium ett falsarium
Av Lydia Duprat

Jakobs ossuarium och Joash-inskriptionen är förfalskningar, fastslår Israels fornminnesmyndighet. Efter en genomgripande undersökning av fynden tillkännagav myndighetens forskarpanel att de två artefakterna är en bluff och inte fornminnen med anknytning till Bibeln.

Upptäckten av vad som sägs vara Jakobs ossuarium i oktober förra året betraktades som en arkeologisk sensation och gav upphov till otaliga artiklar och rapporter i massmedierna. Jakob, som var bror till ingen mindre än den bibliske Jesus, stenades enligt historikern Flavius Josephus till döds år 62 e. Kr. Ossuariet, eller benurnan där Jakobs kvarlevor ska ha förvarats, ser ut som en låda i ljusbrun kalksten av den sort som var vanligt förekommande i Jerusalem under första århundradet e. Kr.

Inskriptionen funnen på ossuariet, där det står ”Jakob, son till Josef, broder till Jesus”, bedömdes som äkta av André Lemaire, forskare vid Sorbonneuniversitetet i Paris. Times Magazine kallade fyndet ”den viktigaste upptäckten i den bibliska arkeologins historia”. Benurnan ställdes ut på Torontos Royal Ontario Museum, var ämnet för en bok utgiven av Harper Collins-förlag och för en dokumentär producerad av Discovery Channel. Alla tvivel rörande artefaktens äkthet avfärdades.

Men tvivlen skingrades inte utan tvärtom förstärktes när ytterligare ett anmärkningsvärt fynd med biblisk anknytning – och dunkelt ursprung – dök upp i Israel: Joash-inskriptionen. Inskriptionen, som skenbart dateras till 800-talet f. Kr., utgör en redovisning över reparationer genomförda i templet i Jerusalem. Inskriptionstexten i hebreisk-fenicisk skrift uppvisar en slående likhet med ett avsnitt i Gamla Testamentet. De spår av guld som påträffats i inskriptionen sades vara rester efter guldväggar och andra guldföremål i det av babylonierna ödelagda Salomos tempel.

Det dröjde emellertid inte länge innan forskarna påvisade påfallande grammatiska felaktigheter hos texten.

Var de uppseendeväckande fynden helt enkelt för bra för att vara sanna?

Israels fornminnesmyndighet gav en forskarpanel i uppdrag att analysera inskriptionernas epigrafiska aspekter såsom bokstavsformer och grammatisk och syntaktisk korrekthet, samt att genomföra en minutiös fysisk undersökning av föremålen inklusive den patina varmed de är täckta.

Forskarpanelens uppdrag var mycket tydligt: att genomföra en grundlig och självständig granskning av bägge fynden, ta del av föregående vetenskapliga slutsatser och därefter komma med en förnuftig slutsats beträffande föremålens äkthet.

Inskriftsforskarnas utslag rörande Joash-inskriptionen var enhälligt: forskarna var alla överens om att antalet grammatiska fel hos texten samt den säregna blandning av bokstavsformer, som alla är kända från andra inskriptioner, gjorde det fullständigt klart att föremålet är en modern förfalskning. Vad inskriptionen hos Jakobs ossuarium beträffar var inskriftsforskarna oeniga rörande inskriptionens första del. När de konfronterades med resultaten efter den kemiska analysen som gjorts på föremålets patina enades de emellertid om att hela inskriptionen måste vara en förfalskning.

Vill du veta mer?
CNN: "Jesus Box" exposed as fake >>
Archaeology Magazine: Ossuary Dethroned >>
CNews: Israeli Antiquities Authorities says inscription on James ossuary a fake >>

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Copyright © 2003, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat