ÅRGÅNG 4 NUMMER 5 — 15 SEPTEMBER 2003
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Tora vill rida hela sitt liv
Med vindarna i ryggen
Gud ger och Gud tar
Från arbetarstad till Europa-wannabe
Gratisdatorns dagar är här
Främlingars godhet
Martinson intressantare än någonsin
Manfredis oändliga dialoger
Liten flicka blir vän med argt moln
Plötsligt blir morfar James Bond
Starka porträtt i Weiss nya roman

I N T R Y C K
Första bilden från Mars!

P S E U D O
Som klippt och skuren för jobbet

P R O S A
Ro i tidens flöde
Den snabba tjuven

Ledare
Höst med sorgkant
Av Lydia Duprat

Jag hade så sett fram emot hösten efter en lång och skön sommar; hade längtat efter arbetet med Café Crème, längtat efter kurser att börja på, efter vackra kyliga dagar med hög och klar luft och värmeljusupplysta kvällar i goda vänners lag.

Nu är hösten här, och den har inte börjat bra. Just på årsdagen av terroristattentaten i USA avlider Sveriges utrikesminister Anna Lindh efter att ha blivit knivhuggen på NK i Stockholm.

Det är en outsägligt stor förlust för hela Sverige. Det är en tragedi för hennes familj, släkt och vänner. Det är ett förbannat slöseri på intelligens, utstrålning och mod.

Det var länge sedan Sverige var ett tryggt och oskuldsfullt litet välfärdsland i utkanten av världen. Jag sörjer detta faktum lika mycket som jag sörjer Anna Lindh.

Men vi får inte ge vika för det mörker som våldet för med sig. Vi får inte bli rädda. Vi får inte dämpa oss. Vi får inte sluta att tro på Människans grundläggande godhet; vi får inte bli hårda och kalla.

Vi kan försöka uppväga det onda som hänt med det goda som vi bär inom oss. Vi kan försöka komma ihåg att oftare le mot våra medmänniskor, uppmuntra och trösta. Vi kan lägga ner kärlek i det arbete vi gör. Vi kan lyssna litet extra på dem som har något på hjärtat och vi kan glädjas över den vänlighet och värme som andra bemöter oss med, i stället för att ta sådant för givet.

                                                     * * *

Café Crème har haft ett långt sommaruppehåll i år, men nu är vi alltså tillbaka med ett fullspäckat och till innehållet varierat nummer, till er och vår glädje.

Jag får med jämna mellanrum förfrågningar från folk som erbjuder Café Crème sina tjänster mot betalning. Då får jag förklara att Café Crème är en icke-kommersiell tidskrift, och att alla som medverkar i Café Crème gör det ideellt. Vi tjänar med andra ord inga pengar på vårt arbete med tidskriften. Lönen vi får är glädjen att få dela med oss av våra tankar, intressen och kreativitet. Samt förstås glädjen över att bli lästa och förhoppningsvis uppskattade.

Vad vill du kunna läsa om i Café Crème? Kontakta oss och berätta! Och har du skrivit en text som du vet med dig andra skulle vara intresserade av att läsa, skicka då alstret till redaktionen så vi kan titta på det!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.


Copyright © 2003, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat