ÅRGÅNG 3 NUMMER 5 — 16 SEPTEMBER 2002
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med Moses

Havets hjältar
Text och foto: Theodor Stenevang

Den som hamnar i sjönöd eller blir sjuk längs Sveriges kust eller på någon av de stora sjöarna kan ringa 112 och begära Sjöräddningen. Det kanske du visste. Vad många inte känner till att Sjöräddningssällskapet, eller ”Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne”, är en ideell organisation vars verksamhet vilar på engagemanget hos 600 frivilliga sjöräddare. Utan en enda krona i statsbidrag.

Räddningsbåtarna vid Käringöns sjöräddningsstation.

Det är en mycket solig helg i slutet av maj och vi står på bryggan i Hälleviksstrand på Orust: läkaren Stina Klemming, Morgan Grundén från räddningstjänsten och jag. De ska hålla en tvådagarskurs i syrgasbehandling på Käringöns Sjöräddningsstation. Deltagarna är sjöräddare från Kärringön och från den nystartade stationen på Smögen. Vi står och väntar på en av räddningsbåtarna, Lars Prytz, som ska ta oss ut till ön. En kvart senare har 900 hästkrafter tagit oss till bryggan där stationens övriga båtar ligger: räddningskryssaren Dan Broström och en snabbgående gummibåt. Mycket har hänt sedan stationen fick sitt första fartyg 1920.

Jonas Smålander är skeppare på stationen och den ende av sjöräddarna som är anställd. Det blir ett glatt återseende mellan Jonas, Stina och Morgan, som även tidigare hållit i utbildning och övning på stationen. Mycket av verksamheten på Käringöns sjöräddningsstation kretsar av naturliga skäl kring Jonas Smålander. Utan avlösning av de frivilliga skulle han ha jour dygnet runt. Och det handlar inte bara om båtar i nöd utan kan lika gärna vara fråga om allergireaktioner hos en sommarseglare i gästhamnen. Sjöräddningen har också räddningstjänstens uppdrag att utföra sjuktransporter till land där ambulans möter upp.

Kursdeltagare och lärare samlade. Skeppare Jonas Smålander ses i mitten i gul tröja.

Under två dagar får nu de nio kursdeltagarna undervisning om kroppens andningsreglerande funktioner, syreupptagning och däremellan lite repetition av generell fysiologi och första hjälpen. Morgans stora erfarenhet av akut omhändertagande och Stinas djupare medicinska kunskaper kompletterar varandra på ett bra sätt. Sjöräddarna får svar på sina frågor. Kursen avslutas med ett kunskapsprov som sedan diskuteras. Sjöräddarna får sedan delegation av Stina Klemming, som utbildningsansvarig läkare, att använda oxygenbehandling på allvarligt sjuka personer vid livräddning. Morgan hinner också med att träna de blivande sjöräddarna från Smögen i användning av den utrustning som finns på Lars Prytz. Varje station ansvarar själv för att skaffa utrustning och annan materiel som behövs och den välutrustade och nybyggda båten studerades med stort intresse. Precis som många andra räddningsbåtar är den döpt efter den donator som finansierat båten.

Det känns som att sommaren redan kommit där vi står på bryggan. Dock är det ännu några veckor kvar till högsäsongen för såväl glassförsäljare som sjöräddare. På ön finns endast 130 bofasta och tre femtedelar av alla hus är sommarhus. Även bland de sommarboende finns frivilliga, varav några är läkare. Käringöns gästhamn är mycket populär sommartid och färjan Ylva tar folk till ön flera gånger dagligen. Fritidsbåtarna blir fler för varje år som går och håller landets sjöräddare sysselsatta. Jag tar en sista bild på hela gänget, samlade på aktern av Lars Prytz, eller ”Prytzen” som de kallar den.

FAKTA: SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPET

Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne startades 1907, bland annat som en följd av flera svåra skeppsförlisningar i höststormar 1903. Sedan starten har Sjöräddningen fungerat som en ideell förening. Idag finanseras verksamheten av cirka 26 000 medlemsavgifter, gåvor och testamenterade pengar. Föreningen är befriad från gåvo- och arvsskatt. På 47 stationer längs kusten samt i Vänern, Vättern och Mälaren finns över 85 räddningsbåtar och fartyg. Dessa bemannas av ungefär 600 frivilliga besättningsmän. På ett fåtal stationer finns en fast anställd skeppare. Sedan starten har Sjöräddningen undsatt fler än 18 000 fartyg och räddat 5 000 människor i sjönöd.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 






För att veta mera:
Käringöns Sjöräddningsstation
http://www.newculture.se/ssrs_org/karingon.asp

Svenska sjöräddningssällskapet:
http://www.ssrs.se

Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat