ÅRGÅNG 3 NUMMER 5 — 16 SEPTEMBER 2002
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med Moses

Lärorikt om lukter
Av Lydia Duprat

LÄST
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
Luktboken
Åke Bresle och Per Stenson
Carlsson Bokförlag 2002
ISBN: 91-7203-926-4
Antal sidor: 144
Cirkapris: 228 kr

Av människans fem sinnen är luktsinnet kanske det mest underskattade. Inget annat av våra sinnen är emellertid så tätt sammanlänkat med vårt känsloliv som just luktsinnet. Det är inte för intet som episoden med madeleinekakan och dess doft, som skildras i Marcel Prousts ”På jakten efter den tid som flytt”, kommit att bli så berömd. Det räcker nämligen med att känna en viss lukt för att vi i ett svep ska förflyttas i tid och rum och åter uppleva de känslor som vi en gång lärde oss att förknippa med denna lukt.

Är man intresserad av att lära sig mer om luktsinnet, lukter och om hur vi människor uppfattar lukter kan man med fördel läsa Åke Bresles och Per Stensons bok Luktboken, utgiven av Carlsson Bokförlag. Luktboken har ambitionen att vara uttömmande och behandlar mycket riktigt ämnet från olika perspektiv. Exempelvis får läsaren veta hur luktorganet är uppbyggt och vad som krävs för att en viss substans alls ska lukta; vidare behandlas hur luktsinnet är beskaffat hos andra djur liksom hur parfymer framställs eller hur man kan maskera dåliga lukter.

Luktboken kan av vissa upplevas som litet svårforcerad i början. Författarna verkar ibland barnsligt förtjusta i sitt facks terminologi och för lekmannen kan därför vissa formuleringar i boken te sig som väl esoteriska. Många av bokens tabeller saknar också intresse för den som inte råkar vara kemist alternativt oerhört intresserad av kemi.

Den som ändå envisas med att läsa vidare får sin belöning så småningom. Mycket får man veta om lukter och det mesta är intressant. Till exempel lär cirka 13 procent av mänskligheten tycka illa om rosdoft; förutom — möjligen — doften av nybakat bröd finns det nämligen inte en enda lukt som alla människor upplever som helt god eller helt dålig.

I kapitlet om insekters och djurs luktsinne berättar författarna att polisen i Rotterdam i Nederländerna på försök har börjat lagra dofter från bovar för användning i spaningsarbetet. ”Brottslingarna får hålla en steril trasa i handen i fem minuter. Sedan läggs trasan i en glasburk med tättslutande lock och lukten kan på så vis bevaras i tre år. Vid behov tar man fram tygbiten och låter en polishund sniffa på den.”

Luktboken bjuder också på en parfymguide. Här berättar författarna vad de vanligaste parfymerna innehåller för doftkomponenter. Parfymerna delas också in i olika doftkaraktärer. Guiden inbegriper såväl dam- som herrdofter och kan användas som vägledning vid val av parfym.

Kort sagt en lärorik liten bok om ett ämne som berör oss alla.

 

Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat