Första sidan

Nummer 6 -18 december 2000

 

 
   

Ledare

2000 är slut och vi har klarat oss

Så är det här året snart till ända och ingen global katastrof har inträffat, till förtret för Nostradamus, sjundedagens adventister och alla andra apokalypstroende sekter. Besvikna? Till och med datorerna klarade sig vilket kanske inte är så konstigt om man betänker alla de förberedelser som vidtogs runt om planeten inför millennieskiftet.

Björn Gustavsson funderar kring detta i det här numret av Café Crème. Enligt honom är det verkliga hotet den pågående miljöförstöringen som bland annat för med sig allvarliga klimatförändringar. Kanske översvämningen i Arvika, när allt kommer omkring, är ett apokalyptiskt tecken - vem vet? Det här är definitivt något att reflektera över.

Europa kommer aldrig att bli otrendigt som resmål, det är ett som är säkert. Theo Stenevang rapporterar från såväl London som Paris och Amsterdam i det här numret. Läs om parisare på rullskridskor, om klädutbudet i Camden Town eller om coffeeshops i Amsterdam där man kan köpa cannabis över disk. Själv har jag åkt litet längre bort, nämligen till Dominikanska republiken. Landet har blivit ett hett mål för charterarrangörerna och efter att ha varit där förstår jag mer än väl varför.

Snart är det jul (igen!) och då kan det vara bra att erinra sig att julen faktiskt handlar om en kristen högtid och inte bara om shopping och matmissbruk. Det kanske kan vara intressant att läsa om vad kristendomen gick ut på när det väl begav sig. Om det handlar Anna Southeringtons krönika om gnosticismen. Åsa Jonsson recenserar julfilmen Grinchen - Julen är stulen, och Måna Berger bjuder på en julberättelse.

Detta och mycket annat finns att läsa i det här numret av Café Crème. Millenniets första år var också det år då Café Crème lanserades. Vi har utkommit med sex nummer under det här året och efter den här tiden har en fast redaktion utkristalliserats. Den består av Björn Gustavsson, Anna Southerington, Thomas Lindqvist, Hans Aili, Theodor Stenevang, Anna-Maria Törnblom, Måna Berger, Åsa Jonsson och mig själv. Vi tackar för oss för i år och är tillbaka med ett nytt nummer i januari. Missa inte det!

God jul och ett gott nytt år! Önskar

Café Crèmes redaktion med Lydia i spetsen


Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème