Första sidan

Nummer 6 -18 december 2000

 

 
   

En joint och en Coca-cola
Text och foto: Theodor Stenevang


Som i alla städer finns det caféer i Amsterdam. Det finns också coffeeshops, som ofta har namn som syftar på färgen grön eller ordet frihet. Skyltarna har inte sällan motiv som förknippas med rastakultur och fred. Till dessa ställen går man inte för att dricka kaffe, utan för att röka marijuana och hasch.

The Grasshopper ligger i ett trevåningshus precis bredvid Damrak, den långa gågatan mellan stationen och Dam. På kvällen är fasaden upplyst av grönt ljus. Gästerna nere i källaren består den här kvällen av ett antal holländska stammisar utspridda i lokalen, ett gäng flinande tyska 20-åringar och två fashionabla brittiska damer som utbrister att "God, I’ve been dying for a Northern Lights". De beställer varsin joint och en Coca-Cola. Northern Lights är ett bland många namn på cannabissorter som genom förädling sägs fått speciell karaktär.

Det är viktigt att notera att det inte är lagligt att sälja marijuana och hasch enligt nederländsk lag – men praxis är att inte väcka åtal mot de coffeeshops som följer vissa strikta regler. Denna tolerans mot de så kallade lätta drogerna saknas helt gentemot andra som till exempel kokain och opiater. En viktigt detalj är att själva bruket av droger inte är kriminellt i Nederländerna– till skillnad från i Sverige.

I praktiken innebär detta att coffeeshops kan sälja upp till fem gram marijuana till en person vid ett och samma tillfälle utan att riskera att åtalas. De får ha upp till 500 gram i lager. Var och en kan också inneha upp till 30 gram marijuana eller hasch utan att detta leder till varken böter eller åtal. Enligt New Scientists webbsida ska en WHO-undersökning ha konstaterat att cannabis är mindre skadligt än både tobak och alkohol. Detta resultat publicerades inte.

En undersökning gjord av Amsterdams Universitet 1998 visade att endast tre procent av alla holländare över 12 års ålder i tre hollänska städer använt marijuana den senaste månaden. En motsvarande undersökning från 1996 om den amerikanska befolkningen åberopades av de holländska forskarna, enligt vilken fem procent av USA:s vuxna befolkning använder marijuana åtminstone en gång i månaden. Den som vill få gröna fingrar kan bege sig till The Seed Bank. Där säljer man frön, instruktionsböcker om cannabisodling, näringslösningar, lampor och tidningar om cannabisbruk och odling. Det är förbjudet att odla cannabis i Holland, annat än utomhus för produktion av hampafibrer. Personalen inne på The Seed Bank står ändå och kultiverar små skott i näringslösningar, helt öppet på disken. I rummet bakom, dit dörren är öppen, står en två meter hög cannabisbuske.

http://www.minbuza.nl/OriginalDocuments/c_3539.pdf

 


Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème