ÅRGÅNG 4 NUMMER 7 — 18 DECEMBER 2003
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Tora vill rida hela sitt liv
Med vindarna i ryggen
Gud ger och Gud tar
Från arbetarstad till Europa-wannabe
Gratisdatorns dagar är här
Främlingars godhet
Martinson intressantare än någonsin
Manfredis oändliga dialoger
Liten flicka blir vän med argt moln
Plötsligt blir morfar James Bond
Starka porträtt i Weiss nya roman

I N T R Y C K
Första bilden från Mars!

P S E U D O
Som klippt och skuren för jobbet

P R O S A
Ro i tidens flöde
Den snabba tjuven


bild: lydia duprat

Vassa gafflar och heta knivar
Ett reportage om arbetet i skolköket
Av Lovisa Lundh-Duprat

I dag är det tredje och sista dagen som jag och Lukas arbetar i köket.

Jag har min andra lektion för dagen och väntar på att klockan ska bli fem i halv elva då jag ska gå ner. Jag är djupt inne i högläsningen då jag märker att klockan är halv elva. Jag springer ner till maten där jag märker att det är tomt.

Jag springer upp till Lukas där jag får höra att han är och letar efter mig. Till slut kommer alla till rätta och vi kan börja jobba. I början är det tomt och tråkigt, men efter ett tag kommer folk så smått. Nu blir det jobbigt och jag märker att hettan vaknar till liv. I vanliga fall så är det knivarna som är vassa, men här sticker man sig på gaffllarna och bränner sig på knivarna som just kommit från disken.

Det dröjer inte länge innan det blir hetsigt och svettigt. Lena, en erfaren ”tjej” i köket (som har jobbat här så länge som jag kan minnas) ber mig att gå ut med vagnen som är full med tallrikar och bestick. I och för sig trivs jag ju bäst inne i köket, men att gå ut med vagnen är väl inte så dumt det heller. Jag går ut med vagnen och är strax tillbaka.

Snart har det gått en timme fast det har känts som en kvart. Snart är det dags för fikastund och Lukas och jag delar på ett glasspaket. Vi dröjer kvar oss en stund tills vi blir tillsagda att börja diska igen. Vi diskar en stund. Efter ett tag så är klockan ett och arbetet är slut. I morgon är det några andra som praoar. Jag har tyckt om det. Det har Lukas också.

FAKTA: PRAO I SKOLKÖKET
Katarina Norras fyror får tre dagar att arbeta i köket. Från halv elva till ett diskar de och går ut med vagnen. Ett roligt jobb, tycker i alla fall jag. Jag skulle kunna tänka mig att arbeta mer än tre dagar, men man missar lektioner, det är det som är nackdelen. Jag vet inte vad som är meningen med det, jag gillar att jobba ensam, men nu har jag fått en uppfattning om hur roligt det verkligen är att samarbeta.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

 

Copyright © 2003, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat