ÅRGÅNG 4 NUMMER 7 — 18 DECEMBER 2003
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Tora vill rida hela sitt liv
Med vindarna i ryggen
Gud ger och Gud tar
Från arbetarstad till Europa-wannabe
Gratisdatorns dagar är här
Främlingars godhet
Martinson intressantare än någonsin
Manfredis oändliga dialoger
Liten flicka blir vän med argt moln
Plötsligt blir morfar James Bond
Starka porträtt i Weiss nya roman

I N T R Y C K
Första bilden från Mars!

P S E U D O
Som klippt och skuren för jobbet

P R O S A
Ro i tidens flöde
Den snabba tjuven


Ötztal, där Ismannen hittades av två tyska vandrare. foto: webshots.com

Blev Ismannen dödad under en strid?
Av Lydia Duprat

Ända sedan två tyska vandrare hittade hans kvarlevor i de italienska alperna 1991 har teorierna kring Ismannens död haglat. Somliga tror att han blev föremål för ett rituellt offer, andra att han dog till följd av nedkylning. Nu har ett australiskt forskarlag lagt till ytterligare en teori, nämligen den att Ismannen, eller Ötzi som han också kallas, skulle ha dött i sviterna efter en blodig strid.

Under ledning av arkeologen Thomas Loy vid University of Queensland i Australien har forskarlaget undersökt DNA-prov som man samlat från Ismannens vapen, redskap och kläder. Loy och hans kolleger upptäckte att proven innehöll blod från fyra individer.

På en av pilarna som Ismannen bar med sig fanns blod som härrörde från två olika människor. På ett knivblad fann man blod från en tredje person. Och blod från en fjärde individ hittades på Ismannens getskinnsrock. Enligt Thomas Loy tyder fynden på att Ismannen kan ha haft en sårad följeslagare som han bar ett stycke på vägen.

Med utgångspunkt från dessa fynd samt rättsmedicinska fakta om såren på Ismannens kropp har de australiska forskarna försökt rekonstruera Ötzis sista stunder i livet.


Striden
Thomas Loy tror att Ötzi dött under gränsstridigheter där ett flertal individer varit inblandade, och att han tillfogades sin första skada så tidigt som 48 timmar före sin död.

Enligt Loy ska Ismannen ha skjutit två personer med sin pil, och han lär dessutom ha lyckats återta pilen från offren vid bägge tillfällena. Ötzis framgångar var emellertid kortvariga, han bommade sitt sista mål och förstörde pilskaftet på kuppen.

- Strax innan han dog försökte han skilja pilspetsen från det splittrade skaftet i syfte att få till en användbar pil, säger Thomas Loy.

Men Ismannen dog innan han hann laga sitt vapen. Han blev skjuten i ryggen med en pil och blev också svårt knivskuren i ena handen. Loys rekonstruktion ger vid handen att Ismannen staplade försiktigt upp sin utrustning på en klippavsats i närheten, sjönk ner över ett stenblock och dog.


Ett osannolikt scenario
Den här teorin har inte fallit i god jord hos de andra forskarna. John Reinhard, forskare vid National Geographic Society och expert på mumier och rituella offerhandlingar, tror att Loys teori nog består av ”alltför många sammanträffanden”.

- Det tycks mig som ett osannolikt scenario, säger John Reinhard. Han hävdar att en rituell död såsom ett mänskligt offer bättre förklarar kända fakta kring Ismannens öde.

John Reinhard hänvisar till antalet och naturen hos de föremål som Ismannen bar med sig samt till deras läge som belägg på att Ötzi inte var sysselsatt med att försöka undkomma en strid. Ötzi bar välgjorda klädesplagg i skinn, en omsorgsfullt tillverkad kopparyxa samt pilar och en kniv bland andra föremål.

Ett annat frågetecken berör Ismannens gräsfyllda skor, som enligt Reinhard gjorde att förflyttningen i djup snö skedde ytterst långsamt. Reinhard är också tveksam till kroppens läge – Ismannen hittades högst upp i ett bergspass.

John Reinhard utesluter inte att ett slagsmål kan ha ägt rum, men det skedde i så fall inom ramen för den rituella ceremonin.

- Vi vet att det förekommit att människor lurades till vissa platser där de sedan blev dödade. Exempelvis har kelterna enligt vad som påstås bedrivit människooffer genom att skjuta folk i ryggen, säger han.

Sin skepsis till trots menar Reinhard att det är viktigt med nya teorier kring vad som hände Ismannen.

James Dickson, expert inom botanisk arkeologi och paleoekologi vid University of Glasgow i Skottland, forskar också kring Ismannen.

- Våra kunskaper om vad som hände omedelbart före Ismannens död är… skrala, säger han.

Thomas Loy instämmer i att undersökningarna måste fortsätta.

- Det finns mer att lista ut här… mer att upptäcka, både kring hans liv och hans död, säger han.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

 

Copyright © 2003, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat