ÅRGÅNG 4 NUMMER 7 — 18 DECEMBER 2003
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Tora vill rida hela sitt liv
Med vindarna i ryggen
Gud ger och Gud tar
Från arbetarstad till Europa-wannabe
Gratisdatorns dagar är här
Främlingars godhet
Martinson intressantare än någonsin
Manfredis oändliga dialoger
Liten flicka blir vän med argt moln
Plötsligt blir morfar James Bond
Starka porträtt i Weiss nya roman

I N T R Y C K
Första bilden från Mars!

P S E U D O
Som klippt och skuren för jobbet

P R O S A
Ro i tidens flöde
Den snabba tjuven


En vacker slinga att promenera längs med.

Naturvårdens allt-i-allo
Text och bild: Robert Peszkowski

En strålande sol klättrar över grantopparna. Pelare av ljus skjuter genom grenverket och lyser upp den lilla stigen som slingrar sig mellan träden. Rolf Kjellstad släcker sin cigarett under sina grova arbetskängor och tittar upp mot solen.

- Det är ganska vackert här ute, säger han.

Han pekar ut över sjön som kan skönjas några tiotal meter bort, genom grenverket. Solen som kämpat sig igenom dimman, spelar på den tunna ishinnan som nattens frost beklätt sjön med.

- En vacker slinga att promenera längs med, ja ja, fyller han i.

Han menar det motionsspår som följer den lilla sjön som ligger i skogen på andra sidan vägen från Ubbhults kapell i byn Ubbhult. Rolf och de andra i arbetslaget, Jan Johansson och Göran Lindgren, har varit här i tio dagar. Tio dagar har det nämligen tagit att röja det nästan helt igenväxta motionsspåret på nära tre kilometer.

Tio dagar och lite till kommer Göran, Rolf och Jan att tillbringa längs med den vackra motionsslingan. Spåret ska nämligen flisas. 300 kubikmeter flis ska spridas ut längs med spåret. Rolf pekar på en hög med flis.

- Det där är kanske 30 kubikmeter, så det är en del kvar att göra. Lätt blir det inte. Vi har en fyrhjuling som vi får haka på ett släp på och sen köra ut där vi kommer åt. Ja, ja.

Han tänder en ny cigarett.

Känns det inte jobbigt? Är det inte slitsamt?

- Man blir härdad. En del tittar ut när de regnar och tänker fy f-n ”så syteligt”. Det gör man inte längre, lite regn… säger Rolf och rycker nonchalant på axlarna.

- Det här är det bästa jobbet. Man får vara ute i friska luften, käka sin lunch i solen - nästan som att ha en picknick varje dag, inflikar Göran och gestikulerar mot solen som nu står mitt på himlen, långt över grantopparna.

Naturvårdsenheten
De står där alla tre längs med motionsspåret med händerna i fickorna. Fikapausen är över och snart är det dags att plocka upp redskapen och sätta igång att jobba igen. Just nu avslutar de röjningen av spåret. Sedan ska de börja flisa. När det är klart om två veckor är det dags för nästa jobb. Då ska de byta ut taggtråden som löper längs med en ravin till elstängsel samt byta ut och rätta till stolparna längs med stängslet. Nio kilometer stängsel är det.

Många kommuner har små naturvårdsenheter. Denna naturvårdsenhet är organiserade under Arbetsmarknadsenheten. Hit skickas människor i arbetsmarknadsåtgärder, men även praktikanter. Rolf är arbetsledare. Arbetet är allt möjligt - röjning av undervegetation, fällande av träd, byte av stängsel, underhåll av kommunens naturreservat och ansning av träd på skolgårdar och dylikt. Ofta jobbar man mot idrottsföreningar och byalag, som till exempel vid röjningen av motionsspåret i byn Ubbhult, där Bygdeförening tillsammans med Ubbhults IF står som uppdragsgivare. Andra uppdragsgivare är miljökontoret, fastighetsbolag och till och med riksantikvariatet.

- Näe, skulle vi kanske ta och röja sista biten.

På med skyddskläderna. Dra igång startmotorn. Ett försök, två försök. Nää, dra lite åt sidan. Vruuuum - och så är vi igång. Skogen fylls av motorljudet från röjsågar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

 

Copyright © 2003, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat