ÅRGÅNG 2 NUMMER 8 — 19 NOVEMBER 2001 | ||
CAFÉ CRÈME I VÅR |
Frossande
romare Frosseri är
inget modernt påfund. Redan de gamla romarna hängav sig åt
extravaganta matorgier. Det vet vi inte minst genom Petronius redogörelse
av en för hans tid typisk bankett i berättelsen Kalaset hos Trimalchio
ur Satyricon. Romersk dekadens har skildrats i litterära källor och i avbildningar på fresker och mosaiker. Genom kokboksförfattaren Apicius, som levde under Tiberius tid (37 - 14 f. Kr.), vet vi att bland annat kamelhälar, flamingotungor och stekt struts kunde stå på menyn. Nyligen utförda utgrävningar av en romersk villa från Augustus tid (cirka 27 f. Kr. - 14 e. Kr.) på den grekiska ön Lesbos vittnar om ett mycket brett livsmedelsutbud som stämmer bra överens med det som skildras i Petronius berättelse. Man har här grävt fram ben efter vildsvin, griskulting, lamm, get, killing, rådjur, hare, fasan, gås, kapun samt vilda fåglar såsom trast, stare och morkulla. Man har även hittat rester efter hummer, krabba, sjöborre, kammussla, mussla, havssnigel, ål, mullus (en fiskart), tonfisk, havsbraxen, havsaborre och skorpionfisk i husets avskrädeshög.
|
|
Copyright
© 2001, Kulturtidskriften Café Crème Webbredaktör: Lydia Duprat |
||
|