ÅRGÅNG 2 NUMMER 8 — 19 NOVEMBER 2001
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med Moses


Frossande romare
Av Lydia Duprat

Frosseri är inget modernt påfund. Redan de gamla romarna hängav sig åt extravaganta matorgier. Det vet vi inte minst genom Petronius redogörelse av en för hans tid typisk bankett i berättelsen Kalaset hos Trimalchio ur Satyricon.

Att äta gott och mycket var inte bara en daglig ritual i romarriket utan en livsstil upphöjd till levnadskonst. Inom den romerska överklassen stod och föll en persons anseende med hans gästfrihet och världsvana.

Romersk dekadens har skildrats i litterära källor och i avbildningar på fresker och mosaiker.

Genom kokboksförfattaren Apicius, som levde under Tiberius tid (37 - 14 f. Kr.), vet vi att bland annat kamelhälar, flamingotungor och stekt struts kunde stå på menyn.

Nyligen utförda utgrävningar av en romersk villa från Augustus tid (cirka 27 f. Kr. - 14 e. Kr.) på den grekiska ön Lesbos vittnar om ett mycket brett livsmedelsutbud som stämmer bra överens med det som skildras i Petronius berättelse. Man har här grävt fram ben efter vildsvin, griskulting, lamm, get, killing, rådjur, hare, fasan, gås, kapun samt vilda fåglar såsom trast, stare och morkulla. Man har även hittat rester efter hummer, krabba, sjöborre, kammussla, mussla, havssnigel, ål, mullus (en fiskart), tonfisk, havsbraxen, havsaborre och skorpionfisk i husets avskrädeshög.

 

Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat