ÅRGÅNG 3 NUMMER 6 — 21 OKTOBER 2002
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I DECEMBER

A R T I K L A R
Naturvårdens allt-i-allo
"Det finns alltid något att vara arg på"
Här får berättelserna en röst
Välkommen till din framtid, Stockholm!
En glimt av paradiset
Björnben nytt hopp i kampen...
Vassa gafflar och heta knivar
Blev Ismannen dödad under en strid?
Tankar kring julevangeliet
Chanukka under julgranen
Timmarna: ett försvar för dataspelet
Kort rapport från Bali
Förlorad

R E C E N S I O N E R
Fullt sjå med ostyriga älgbrorsor
Träffande om elvaårig tjej
Inspirerande om mobbning
Seg historia om blyg kille
En något överambitiös samling
Fränt om livet i storstaden
Kärlek, konkurrens och andra krafter
"Trasfröken på Villagatan"
Ensamhet mitt i familjens hägn
En bildningsresa genom Europa
Sidor av inspiration och skönhet
Julklappar till älskare av barockmusik

I N T R Y C K
Jag är din vän

L Y R I K
Ravin

P R O S A
Mona-Lisa

Ett höstäpple
Av Åsa Jonsson

LÄST
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
100 älskade äpplen
Görel Kristina Näslund
Illustration: Ingrid af Sandberg
Kärnhuset 2002
Sidantal: 238
ISBN:91-631-2121-9

Nu är det dags för de sista höstäpplena. Vad passar då bättre än en bok om äpplen för att drömma om de äppelträd som man skulle ha kunnat plantera och de äpplen man skulle ha kunnat skörda? Görel Kristina Näslunds bok är just en sådan, en bok som man kan bläddra och titta i när man tänker på äpplen.

Boken är tänkt som en hjälp när man ska välja vilka äppelträd man ska köpa men fungerar även för den som är nyfiken av sig när det gäller de äpplen som man kan köpa i butik. Görel Kristina Näslunds texter målar upp varje äpple. Exempelvis skriver hon såhär om Gyllenkroks Astrakan: "Inget annat äpple bjuder en liknande smakupplevelse av samlad sol. Att äta en perfekt mogen, glansig Gyllenkroks Astrakan är som att äta sorbet — munnen blir full av ljuvligt smältvatten."

Ingrid af Sandberg har illustrerat boken med en sådan inlevelse att man nästan kan känna doften och smaken av varje äpple. Det känns som om
äpplena är avporträtterade i fel vinkel men det är det pomologiska sättet att avbilda dem.

Dock ska sägas att det nästan krävs att man har en lika stor kärlek till äpplen som författaren för att man till fullo ska uppskatta 100 älskade äpplen. Författaren har en hemsida där man kan läsa mer om äpplen, få råd om vilka sorter som är lämpliga för allergiker och en massa annat matnyttigt. Den är faktiskt värd ett besök om man är intresserad av detta.

www.karnhuset.com


Korrekturläsning: Alfatext.

Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat