ÅRGÅNG 3 NUMMER 4 — 24 JUNI 2002
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med Moses


Naturtrogen konst
skildrar nordisk fauna

Av Helena Mansén

 

Bild: Naturhistoriska riksmuseet

Naturreflektioner
Naturhistoriska riksmuseet
Konstverk av Nordic Wildlife Art samt satiriska teckningar av Nils Peterson
15 juni - 18 augusti 2002

Om du har tråkigt någon dag i sommar, om det regnar eller om du inte har semester och är stressad och trött, då ska du få ett litet tips här. Besök utställningen "Naturreflektioner" på Naturhistoriska riksmuseet. Den är en lisa för själen, ett andningshål.

Olika uttryckssätt
Utställningen består av cirka 130 målningar och 25 skulpturer föreställande djur och natur från vår nordiska fauna. Det är 25 konstnärer från föreningen Nordic Wildlife Art (tidigare Naturmålare i Norden) samt satiriske målaren Nils Peterson som ställer ut. Nordic Wildlife Art består idag av 36 medlemmar med Gunnar Brusewitz som hedersmedlem. Huvudparten är från Sverige men fem konstnärer är från de andra nordiska länderna. Inspirationskälla för flera är Bruno Liljefors och bröderna Wright.

Jag tror att vi alla aktiva djurmålare känner oss som traditionsbärare men också nyskapare. Det är inga stora revolutionerande förändringar som sker men man kan se dem i den bredd och de olika uttryckssätt som dagens konstnärer har och det blir särskilt tydligt vid våra samlingsutställningar, säger Leif Liljeblad vice ordförande i föreningen.

Som i verkligheten
Gemensamt för alla i Nordic Wildlife Art är att de alla återger sin konst mycket naturtroget. De vill visa djur och natur i oförstört skick, så som man fortfarande kan finna den och så som den helst ska kunna upplevas för generationer framöver.

Många av tavlorna är som fönstergluggar. Man tittar ut och ser naturen, djuren, vildmarken och de speciella tillfällen som konstnären vill förmedla till oss.

Det första man ser är Lennart Sands stora oljemålning där tre vargar är på väg att anfalla en älg. Det ser så verkligt ut att man förväntar sig att de ska röra på sig igen efter att, för betraktarens skull, en kort sekund, ha stelnat i sin pose. Sand arbetar både med olja, grafik och skulpturer. Som de flesta av utställningens konstnärer har han skrivit och illustrerat böcker och medverkat i många utställningar över hela världen.

Lennart Lannfjäll har koncentrerat sig på polartrakterna som han återger med luftiga, blåsiga och ibland vindpinade fågelmålningar. En målning där en måsliknande fågel sveper över ett gigantiskt isberg får en att nästan att kunna känna isvindarna, trots sommarvärmen.

Tillbaka till skoggläntan. Pseudonymen Lasse S. använder sig av mycket starka färger och varmt lyster när han tar fram sina rådjur och rävar. Han är författare också och heter då sitt vanliga Lasse Sörensen.

Här och där står en skulptur av något djur. Hjärteknipande är Gun Jaenssons lilla rådjursskulptur. Det är en bock som ligger ner och kliar sig med bakbenet på ena örat. Ser avslappnad och verklig ut, i miniformat. Den är gjord av bränd lera och därefter handmålad.

Stig Jakobssons målningar blir man helt enkelt väldigt glad av. Där finns många varma solstrålar och massor av grönska. En målning föreställer en rävhona förnöjt liggande utanför grytet med sina ungar, en annan en fasanfamilj. Och på en annan ligger en liten kattunge på rygg och leker med en trollslända, bland maskrosbolster och klöver, en svensk sommaräng, eller är det på sommartorpets vildvuxna tomt?

Staffan Ullströms akvareller är mycket exakta och precisa av olika djur; getter, renar, vildsvin. Han säger själv att han vill försöka levandegöra djuren. Det kan man förstå. Snart hoppar de ner på golvet. Han tycker speciellt mycket om vinterlandskap "då ljuset skänker otaliga möjligheter att få fram spännande form- och ljuseffekter".

Tänkvärt
Utrymmet räcker inte till att beskriva alla konstnärer och deras verk. Det finns så mycket att titta på. Underbara fågelmotiv, från havsörnar till enkelbeckasiner, pingviner, kråkor och domherrar, med alla sorters årstider, väder och vind. Det finns rovdjur, älgar, ekorrar, rådjur, insekter, ja det som finns i den nordiska faunan. Samt ett och annan utländskt djur, bland annat en apa och en panda.

Konstnären Leif Liljeblad målar skogslandskap och fåglar i härliga ljus. På sin presentation av sig själv skriver han att han vill väcka människors känslor för naturen. Han har också skrivit dessa tänkvärda ord: "Först när man med hjärtat är med, när vi inte bara förstått vilka värden som är på väg att spolieras utan verkligen tagit det till oss. När vi väl känner glädjen att dricka rent vatten och andas ren luft. Först då tycks vi vara beredda att ändra vår livsföring och vårda vår jord."

Satir för att reagera
Sist - men inte minst - ställer välkände Nils Peterson ut flera av sina satiriska karikatyrmålningar. Det är träffsäkra skickligt gjorda goachteckningar som riktar sig mot miljöförstöring och plågsam djurhållning. Mycket humor men framförallt, bistert allvar.

Bland Petersons illustrationer kan nämnas: den med tusentals höns under sollampor där alla hönor bär mörka solglasögon, den missbildade hönan med rullatorn, norska vargfamiljen som emigrerar till Sverige, vargarna som bränner norska flaggan, glada grisar som kutar ut från slaktbilen medan chauffören byter det punkterade däcket och den oljeskadade fågeln som sitter på oljefatet med en sjunkande tanker i bakgrunden. Om man inte tänkt till förut, kan förhoppningsvis svarthumorn få en att reagera.

Konstnärer på plats
Under helgerna i sommar kommer några konstnärer att arbeta i utställningslokalen.

Utställningen är lagom stor, man hinner se allt på en timme, men vill man stå kvar och njuta och begrunda kan det ta hur lång tid som helst. Ett besök är att rekommendera.

Medverkande konstnärer:
Peter Nilsson, Lasse Sörensen, Anders Ståhl, Bo Lundvall, Göran Boström, Jorma Lehtonen, Gun Jaensson, Göran Petersson, Stig Jacobsson, Lennart Lannfjäll, Lennart Sand, Dag Petersson, Gunnar Gebbe Björkman, Malin Ingvar-Nilsson, Gunnar Pettersson, Staffan Ullström, Morgan Johansson, Torbjörn Forsberg, Greger Johansson, Jaroslav Choudy, Martin Holmer, Göran Löfwing, Sten Kärvinge, Leif Liljeblad, Bo Mörnerud, Nils Peterson.


Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat