|
På
landet i Paris
Av
Theodor Stenevang
Bilder: Theodor
Stenevang
I stora städer finns ofta små
oaser som lyckats bevara den lugna känslan av landsbygd. Ett sådant
ställe är Jacques Mélacs vinbistro i Paris.
I den franska huvudstaden finns
en stadsdel som ibland kallas för "arbetarkvarter" och
ibland för "Paris som Paris var förr". Det är
kvarteren kring Charonne i 11:e arrondissemanget. Runt ett hörn räknat
från Rue de Charonne, i höjd med metrostationen med samma namn,
ligger Jacques Mélacs vinbistro. För fem år sedan bodde
jag åtta månader på samma gata, gick förbi Jacques’
varje dag, och som dragen av en magnet tar jag mig dit återigen.
Med lätt hjärtklappning ser jag att allt är precis som
förr. Jacques Mélacs Bistrot à Vins finns kvar.
Mannen
bakom disken, med en röst som en rasp mot masonit och en riktig hockeyfrilla
med naturligt krull, är inte Jacques själv utan en anställd.
Han tittar på klockan då jag stiger in och skakar på
huvudet: det är senare än lunch, tidigare än middag. "McDonalds"
säger han med en fejkat sur min och pekar ur genom dörren. Strax
därefter skrattar han högt och blinkar med ena ögat. En
kvinna med långt mörkt hår som står och röker
vid bardisken och uppenbarligen känner honom, skrattar också.
Ett gott skratt är ju gratis. Jag är den ende gästen förutom
hon.
Jag bestämmer mig för en ostbricka
à 54 franc och flaska Terrasses des Schistes från
1998 (AOC Côtes du Roussillon Villages), för hos Jacques Mélac
dricker man vin. Ostbrickan, med läckerheter från Auvergne,
rekommenderas ofta i guider och recensioner. Kvinnan vid bardisken erbjuder
sig att klippa mitt hår gratis om hon får min ost och mitt
vin. Hon driver frisersalongen snett över gatan. Jag tittar på
henne och ler för att visa att jag fattar att hon skämtar. Håret
ska jag behålla, förklarar jag.
Jacques Mélacs vinbistro, men sina
stora vinrankor klängande längs fasaden, är världsberömd.
Herr Mélac är grundare av föreningen Association des
Vignerons de Paris, som samlar huvudstadens alla vinodlare. De är
två trehundra personer som odlar vinrankor på terrasser, balkonger
och bakgårdar. I september varje år har de skördefest,
Fête de Vendange, i gatukorsningen utanför hans bistro.
De hjälps åt att pressa årets skörd och tillfälle
ges att avsmaka flaskorna från året innan, vanligtvis 600-800
stycken. Långbord dukas upp, något band spelar och druvorna
trampas bokstavligen i stora träkar.
Likaså är tredje torsdagen i
november, i år den 16 november, en stor dag för alla vinälskare.
Då släpps årets Beaujolais, le Beaulolais Nouveau.
Överallt kan man provsmaka, överallt säljs vinet denna
dag. Och gatan utanför Bistro Mélac förvandlas till ett
myllrande folkhav. Människor fyller upp hela gatukorsningen, samlade
kring tunnor som tjänar som bord, och skålar i Beaujolais.
Förra året hade Mélac köpt in 1800 flaskor enkom
för den kvällen. Vinet var av bra kvalitet, med smak av tranbär
och hallon. 1998 ska det ha smakat banan. Vinet görs av Gamay-druvan
och premiären i november äger rum bara två månader
efter skörd.
Det kommer folk från världens
alla hörn till Jacques Mélacs vinbar, och lika populär
är den bland folk i kvarteret. Det är oktober nu och gatukorsningen
är tämligen död. Den mörkhåriga frisörskan
har gått över gatan för att fortsätta jobba. Istället
har en dam med en bunt pannåer under armen kommit in – troligtvis
en konstnärinna med ateljé i kvarteret. Mannen med järnrösten
har en stund varit sysselsatt med att hissa ner vinlådor i källaren
genom en lucka i golvet bakom mig. En tjej i tonåren kommer ut ur
köket och ropar till honom att det är stopp i dasset. Han stönar
och frågar vad numret är till hennes pappa – den store Jacques.
Jag fortsätter med en assiette de bougnat, en tallrik kallskuret.
Jacques Mélac Bistrot à
Vins
42 rue Léon Frot
75 011 Paris
tel : +33-(0)1-43 70 59 27
fax : +33-(0)1-43 70 73 10
email : melac@wanadoo.fr
|