Första sidan

Nummer 5 - 27 november 2000

 

 
 

Pseudo... extraordinärt

Sverige mänsklighetens vagga
DNA-prover stöder omstridd teori
Av Lydia Duprat

Glöm alla teorier om att människans tidigaste förfäder har sitt ursprung i Afrika. Nya vetenskapliga rön ger vid handen att den första människan uppkom i Sverige. Till stöd för sina teorier har forskarna ett välbevarat skelett som hittats strax utanför Ystad.

Professor Einar Hörn, som är ansvarig för upptäckten av skelettet och tillika en stor Henning Mankell-entusiast har döpt fyndet till Homo Wallandrus:

- Jag ville hedra Mankell genom att uppkalla fyndet efter hans romanfigur Kurt Wallander, säger professorn. Jag hoppas att Henning blir glad då. Det kan behövas, han ser jämt så dyster ut.

Enligt professor Einar Hörn uppkom människan ingalunda i Afrika för cirka 5 miljoner år sedan, utan i Skåne för cirka fyratusen år sedan.

- Det sägs att människan har funnits i en herrans massa år, och till och med att skriften uppstod så tidigt som för en sådär niotusen år sen, säger han. Men det är skitsnack, människan är ett sent påhitt evolutionärt sett. Den första människan dök upp för cirka fyratusen år sedan, och hon uppkom i Skåne.

Café Crème: Men vad säger ni om Ismannen, stenåldersmänniskan som man hittade i Alperna? Han var ju människa, och han fanns redan för över femtusen år sedan.

- Nej det där var absolut ingen människa, kallar du det människa? Snack, apkroppar har också förmågan att bli välbevarade av is och kyla.

Café Crème: Ismannen skulle alltså vara en apa?

- Självklart, människan kan inte ha uppstått i Skåne och i Alperna samtidigt, fattar du väl. Och vårat skelett är det rätta kortet, vi har DNA-prover som stöder vår teori.

Enligt Professor Hörn styrker alltså de DNA-prover som tagits på Homo Wallandrus teorin att människan och schimpansen separerade tidigast för drygt fyratusen år sedan, och därför kan inte Ismannen ha varit människa utan måste ha varit en schimpans på den tiden. Men i övrigt är professorn förtegen:

- Vi har inte alla resultaten klara ännu. Men jag kan redan nu säga att vi är säkra på vår sak. Vi svenskar kan vara stolta: Sverige är mänsklighetens vagga.

 


Copyright © 2000, Kulturtidskriften Café Crème