Första sidan

Nummer 9 - 30 april 2001

 

 
   

Ledare
Vår i blodomloppet

Varje vår uppstår hos mig samma märkliga fenomen: jag blir vårdrucken. (Jag förstår att jag inte är ensam om det.)

Vid de allra första vårtecknen pirrar det i magen på mig och jag blir nästan litet spattig. Jag erinrar mig tidigare års lyckliga vårar och det spritter i kroppen precis som det spritter i trädens grenar. Något är på gång: det är vår i luften och vår i blodomloppet.

I år har våren låtit vänta på sig. Vi har alla frusit och förbannat. Man har gått i sina tunga jackor och sagt till varandra: "Jag är såååå trött på den här förbannade vintern!", eller "Nää, nu får det vara nog!". Och nu verkar det som om det får vara nog. Nu har våren kommit för att stanna.

Fast det är klart - vintern spökar fortfarande under några korta stunder här och där. Visar upp sitt fula tryne. Vintern gillar att skrämmas och den kämpar som bekant in i det sista. Men alla som lever i Sverige vet att den betvingas till sist, ger vika för de varma vindarna och de skälvande knopparna. En svensk sommar må bli kall och regning - må bli en "dålig" sommar, trist, frustrerande. Obehaglig och något som upplevs som ett icke-förtjänt straff av frusna soldyrkande svenska hjärtan. Men en sommar blir det icke desto mindre. Ute råder en ljuvlig grönska, fåglarna sjunger och de vilda djuren föder sina ungar. Den svenska sommaren, även när den är kall, även om den är regnig och jävlig, är absolut inte att förväxla med den svenska vintern. Kom ihåg det nu i fall sommaren blir "dålig"!

Vi på Café Crème hälsar våren välkommen med litet av varje. Det nya numret är fullspäckat med allt från recensioner, resekrönikor, en debattartikel av Åsa Jonsson och inte minst den efterlängtade avslutningen på berättelsen om den romerska skaldinnan Sulpicia, där Hans Aili tolkar den sista av hennes bevarade dikter. Björn Gustavsson ledsagar oss bland ett antal nya praktfulla verk i sin bokkrönika; i en annan krönika rapporterar han från det kulturella Wien. Måna Berger har läst en spännande bok, Panisk antologi, medan Thomas Lindqvist har läst Kent Lindahls bok om hans väg från nazismen. Anna Southerington har varit i Egypten och blivit fängslad; följ med i hennes spår och låt dig inspireras. Vi andra har läst böcker och varit på bio och på teatern. Vi har konsumerat, interagerat med och bidragit till att skapa kultur.

Var ute mycket i friska luften och njut av våren. Men väl hemma låt Café Crème hålla dig sällskap.

En varm och ljuvlig vår önskar vi på Café Crèmes redaktion med Lydia i spetsen!


Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème