ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med Moses


Apans år är fyllt av nöjen och risker


Nyligen firades det kinesiska nyåret såväl i Kina som på andra platser runt om i världen. Det kinesiska nyåret infaller aldrig på samma dag eftersom horoskopet följer måncykeln med tolv månader i respektive cykel men med en extra månad var trettonde cykel. Detta skiljer sig helt från det västerländska horoskopet som är baserat på solen och stjärnorna.

Sägnen om de tolv djuren
Tidigare talade man om de tolv grenarna. I dag är grenarna i stället djursymboler. Varje djursymbol varar ungefär ett år. Detta skiljer sig också från det västerländska systemet där varje stjärntecken har en period på cirka en månad. Det finns en sägen om de tolv djuren som är långt ifrån vetenskaplig. Sägnen förtäljer att Buddha, 500 år före Kristus, bjöd in alla djur i sitt rike för att fira nyår med honom. Av någon anledning kom bara tolv djur och dessa var råttan, buffeln (eller oxen), tigern, katten (eller kaninen), draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen. Buddha blev glad över att i alla fall tolv djur kom och därför gav han dem varsitt år som uppkallades efter varje djurs namn.

Men sägnen är självklart bara en lättsam sida av det kinesiska horoskopet. De som är mer insatta menar att det kinesiska horoskopet är ett slags vägledning till ett filosofiskt tänkande. Den filosofi som sägs stå bakom är taoismen. Horoskopet sägs bygga på ett allomfattande system som berör såväl den mänskliga kroppen som himlakroppen och andra fenomen som till exempel yin och yang. Det kinesiska horoskopet är också världens äldsta kända spådomsform som grundar sig på ett cykliskt tänkande.

Apans år
År 2004 är apans år och det är fyllt av aktiviteter, nöjen och risker. Apans år är ingen tid för de som är nedstämda eller vill förändra världen. I stället står olika nöjen i fokus och det händer saker hela tiden. Trender och nyheter avlöser varandra. Det som kan beskrivas som positivt med apans år är att ingenting är tråkigt. Det är som om meningen med livet är underhållning och att våga ta risker. Om någonting inte går så bra är det bara att försöka igen, gärna med något helt nytt. Det är helt enkelt fart och fläkt och allting är inte bara ytligt utan även inom vetenskapen görs framsteg och nya upptäckter. Det som är negativt med perioden är hetsen. Det finns inga direkta regler utan alla måste slå sig fram. Det är ingen harmoni utan en ständig jakt på pengar och förströelse. Apans år är bra för spel och passioner men inte för den stora kärleken.

Det är allmänt känt att apan är det djur som mest liknar människan. Apan är intelligent och har en förmåga att tänka logiskt. Han använder inte våld för att uppnå makt och rikedomar utan är mycket mer sofistikerad. Som en del av den logiska förmågan är apan också kunnig i matematik. Yrken som är lämpliga finns inom handel, vetenskap, arkitektur och musik. Apan har sällan en sysselsättning hela livet utan tycker om variation och han uppnår ofta rikedom även om det ibland sker sent i livet. Kanske är det just modet att ta risker som ger vinst. Det som också är karakteristiskt för apan är att han alltid går vidare när han inser att han har misslyckats. Apan har humor men är aldrig sarkastisk. Han är fåfäng och har mycket livlig fantasi. Till de sämre personlighetsdragen hör arrogans och slughet. Apan är listig och inte alltid pålitlig. Han är dessutom ganska ytlig. Men de positiva särdragen slår ändå igenom. Apan är charmig, vetgirig och har många talanger. Han ligger inte på latsidan och når ofta framgångar i det han företar sig. Han är dessutom generös och omtänksam. Apan lugnar ner sig när han blir äldre men kineserna varnar för att apor kan dö plötsligt och långt hemifrån.


Tuppens år

Hur blir nästa år? Då är det tuppens år och tuppen är helt olik apan. När det under apans år är nöjen, spel och passion som står i fokus är det i stället hårt arbete och moral som gäller under tuppens år. Tuppens år är tiden för stora världsliga händelser. Det är en perfekt period för kungligheter och militärer med offentliga framträdanden och militära uppvisningar. Moral och traditioner står högt i kurs. Om du under apans år ägnar dig åt passionen ska du under tuppens år gifta dig. Tuppen uppskattar inte lathet och inte heller nöjen och flärd. Traditioner avlöser nymodigheter och trender. Om du arbetar hårt blir du belönad men belöningen ligger inte alltid i rikedom. Vinsten kan i stället vara en större kunskap, personlig insikt eller högre moral.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

 

Copyright © 2004, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat