![]() |
||||||
ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
|
||||||
![]() |
||||||
![]() |
||||||
CAFÉ CRÈME I VÅR |
Allt man behöver
veta om choklad, och lite till
Choklad är en passion för många, inklusive mig själv. Hör bara på ordet. Bara det smakar lent på tungan. Jag visste sedan tidigare att chokladen har sitt ursprung i den aztekiska civilisationen, och att den kom till oss i Europa med hemvändande kolonisatörer. Efter att ha läst Khodorowskys och de Loisys bok känns det nu som att jag vet nästan allt om denna gudabenådade vara. Boken tar sin början med historien om chokladens utveckling, från den ceremoniella och ganska bittra dryck som tillreddes framför allt i Mellanamerika, fram till dagens betydligt mer gastronomiska sätt att se på råvaran. Kakaoträdet hade till exempel egna gudar, där ett exempel är Quetzalcoatl, vilket bevisar dess mytologiska betydelse. Bönorna, eller en dryck gjord därav, användes också vid livets alla ceremonier. Den som senare förde bönorna till Europa var Hernan Cortés, som fattade tycke för drycken. Väl i Spanien tillsattes vanilj och socker, och denna nya produkt gjorde omedelbar succé. Som läsare förs man med framåt i historien, till utvecklingen av olika chokladsorter, chokladkakans intåg på banan och fram till i dag. Härefter följer en genomgång av kakaoträdets levnadsbetingelser, att det exempelvis inte tål direkt solljus, utan måste leva i skuggan av andra träd. Hur många visste också att trädets blommor, och senare frukter, växer direkt på stammen? Boken beskriver också vilka olika sorter som finns, och var de växer. Under läsningen av Choklad. Fakta, historia, passion lärde jag mig dessutom en hel del om den komplicerade process som leder fram till slutprodukten choklad. Bönorna ska bland annat genomgå jäsning, torkning och rostning innan de kan förädlas. Härefter skeppas de till olika chokladproducerande länder, bland annat i Europa, där än fler processer väntar. Efter genomgången av tillverkningsprocessen vänder författarna tillbaka till historien, och berättar om hur smaken utvecklas genom seklerna. Hur den, som sagt, gått från att vara en gudadryck till att bli den godsak vi kan avnjuta i dag. Det finns även chokladprovningssällskap, och boken tar läsaren med på en sådan. Vi får veta vilka bedömningskriterier som finns, och beskrivningarna får mig osökt att tänka på vinprovning. Allt är mycket sensuellt. Boken består också av en hel del spännande chokladrecept. Tyvärr har jag ännu inte haft möjlighet att prova något av dem, men som den chokladälskare jag är vattnas det i munnen bara vid läsningen. Naturligtvis finns även tabeller över vilka bönsorter och vilka kakaoproducerande länder det finns. Dessutom har författarna sammanställt en adresslista över chokladmästare i hela världen. Enligt denna är de flesta verksamma i Frankrike, men det kan förstås bero på att författarna själva kommer därifrån. Boken är egentligen inte den sortens
bok man sträckläser, men den är trevlig att använda
som uppslagsbok. Man kan med fördel gå tillbaka till den gång
på gång. Choklad. Fakta, historia, passion var mycket
intressant att läsa, och den gjorde mig sugen på choklad. | |||||
![]() |
||||||
Copyright
© 2004, Kulturtidskriften Café Crème |
||||||
![]()
|