Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: uip

Förbluffande tafflig komik

the 40 year-old virgin

LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>

Betyg:

FILMENS WEBBPLATS >>

Kufen Andy (Steve Carell) lever ett välordnat men ensamt liv. Han har sitt jobb i en teveaffär och en massa kufiska hobbies (tevespel, tennsoldater) att fylla sin tillvaro med, men inte mycket mer. Fast jo – han har förstås en stor hemlighet. Efter en oväntad pokerkväll med arbetskamraterna (han fick vara med bara för att de desperat behövde en till) är det ingen hemlighet längre.

För att förstå vad saken gäller behöver man inte gå längre än till titeln. När Andys stora hemlighet avslöjats börjar det hända saker. Han lär känna sina arbetskamrater. Han blir befordrad på jobbet. Han börjar träffa kvinnor. Han träffar Trish (Catherine Keener)…

Det bästa man kan säga om ”The 40 Year-Old Virgin” är att det är en rätt snäll film. Kufen Andy behöver inte ändra (så mycket) på sig, utan blir på det hela taget uppskattad som han är, när de andra väl lärt känna honom. Dessvärre är det allt överskuggande intrycket av den här filmen att den är så förvånansvärt tafflig. Ändå ger den inte intryck av att vara någon utpräglad lågbudgetproduktion: ljus, klippning, scenografi och dylikt håller samma klass som i en vanlig film. Manus däremot är rent amatörmässigt. Dialogen är bitvis bedrövlig och skämten är urusla (och i allmänhet alldeles för långa). Dessutom skämtas det om en del rätt olustiga saker – jag tycker till exempel inte att man behöver vara patologiskt humorfri för att tycka att den långa scenen med en berusad bilförare som sicksackar sig fram genom trafiken är enbart osmaklig.

Efteråt är jag mest av allt förbryllad. Man hör så mycket om hur svårt det är att finansiera filmprojekt, om alla dessa manus som aldrig blir film. Hur kom det sig att någon valde att satsa på just detta? Det kan inte ha sett bra ut ens på pappret. Jag förstår det bara inte.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.