Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Film på dvd
Nyanserad nyhetskomedi


Bild: universal pictures

anchorman

Betyg:

Som fallet så ofta är med ”Saturday Night Live”-relaterade amerikanska komedier, så finns det säkert hur mycket som helst som faller platt om man inte känner till exakt vilka delar av hjärnan som för stunden bör avaktiveras. (Men också vilka delar som bör få höjd beredskap.) Det är klart – i grund och botten handlar det kanske om personlig smak: jag tycker det här är väldigt roligt. Det kanske är lite ojämnt ibland (vilket dock hör till charmen med den här typen av komedier), men det som i slutändan står ut är en serie riktigt roliga och välskrivna skämt. Några av scenerna kan faktiskt beskrivas som obetalbara.

Som till exempel när nyhetsankaret och huvudpersonen Ron Burgundy (Will Ferrell) får stånd av stationens nya kvinnliga tillskott (Christina Applegate) och i ren panik över att bli upptäckt i detta tillstånd vill mena att det handlar om en optisk illusion. Eller när en annan av stationens medarbetare, med ambitionen att imponera på samma kvinna, tar på sig en specialutvecklad myskparfym – vilket en (flyende) person i samma rum beskriver som lukten av en bajskorv inlindad i bränt hår.

Visst, det kanske låter lite fånigt, men det är överlag faktiskt väldigt smart. Det handlar också mycket om de små välavvägda (ofta lätt surrealistiska) nyanserna i tonfall, tajming, och gester hos väl valda skådespelare – och det fungerar ypperligt.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.