Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: sony pictures

Småkusligt om djävulen och Gud

besatt [the exorcism of emily rose]

LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>Betyg:

FILMENS WEBBPLATS >>

En ung flicka avlider snart efter en exorcism som hennes präst Father Moore (Tom Wilkinson) utfört på henne. Fallet går till domstol, med den kristne men rationelle Ethan Thomas (Campbell Scott) som åklagare och agnostikern Erin Bruner (Laura Linney) som Fader Moores advokat. Åklagarsidan menar att Emily led av epilepsi och dog till följd av att hennes präst avrådde henne från att ta sin medicin. Prästen hävdar att Emily var besatt av djävulen och att medicinen inte gjorde någon nytta.

I den reklam för ”Besatt” som just nu går på teve framställs filmen som en skräckfilm, full av folk med blödande ögon och en alltmer hysterisk Emily. Egentligen är det snarare ett domstolsdrama där olika vittnen kommer med ganska skilda utsagor. Regissören Scott Derrickson är ett fan av Kurosawa och säger sig ha velat visa på, liksom i ”Rashomon”, hur olika verkligheten kan se ut beroende på vem man pratar med.

Att Derrickson misslyckas fatalt eftersom det aldrig finns några tvivel om vems sanning vi ska tycka är den rätta gör inte ”Besatt” till en dålig film. Tvärtom är den fylld av förtätad stämning, vackert foto och nyanserat skådespeleri. Laura Linney är tillräckligt attraktiv för att få stora roller men tillräckligt gammal (i Hollywood är allt relativt) för att få intressanta roller, och hon gör dem alltid bra. Sämst är Jennifer Carpenter i rollen som Emily, men det kan å andra sidan inte vara så lätt att spela besatt av djävulen.

Emily Roses fall ska bygga på en sann historia, även om personerna förvisso hette andra saker och händelserna utspelade sig i ett annat land. Förmodligen var inte Emilys präst och dennes advokat så genomgoda, rekorderliga människor som de blivit i filmen.

För när ”Besatt” är slut inser man att man blivit lite manipulerad. Man har blivit lurad till att tycka att åklagaren, kristen men i jakt på konkreta bevis på att Emilys tillstånd var fysiskt snarare än andligt, är ond. Medan advokaten, vars skepsis oroande fort ger plats för en fullständig tillit till prästen hon försvarar, är god. Inom ramen för filmen, där fader Moore är genomtänkt och välformulerad och inte någon religiös fanatiker, känns det okej. I verkligheten kan man däremot fråga sig hur bra det är med filmer som uppmuntrar till blind tro.

Bortsett från detta är ”Besatt” ändå en spännande film som uppmuntrar till viss eftertanke samt en trevligt gammaldags thriller som passar en mörk och kall vinterkväll.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.