Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: sony pictures

En sagovärld att undvika

LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>

bröderna grimm [the brothers grimm]

Betyg:

FILMENS WEBBSIDA >>

Det är tack vare Bröderna Grimm som vi i dag känner till sagorna om Askungen, Törnrosa, Rödluvan, Snövit, Hans och Greta och många fler. Deras kärlek till sagor och folkloristik fick dem att aktivt söka upp dessa berättelser hos folket och skriva ner dem för kommande generationer. På så sätt har ett rikt kulturarv bevarats. Ehren Kruger har skrivit manuset till filmen ”Bröderna Grimm” som regisseras av Monty Python-mannen Terry Gilliam. I denna fiktiva film befinner sig bröderna Grimm inne i en sagolik värld för att bekämpa en ond förbannelse, en mystisk skog som slukar små barn.

”Bröderna Grimm” är Gilliams hittills dyraste filmproduktion. Pressmaterialet om filmen redogör skrytsamt för en mängd kvalificerade namn som funnits bakom kameran och medverkat till filmens produktion. Den skryter även med namnen framför kameran: Matt Damon, Peter Stormare, Heath Ledger, Monica Bellucci med flera. Och jag kan bara undra varför. Varför allt detta onödiga engagemang för en sådan meningslös soppa?!

Träden rör sig och skogen myllrar av konstiga fenomen och insekter. Det här är ett kostymdrama som utspelar sig i den tyska byn Marbaden under 1800-talet, perioden då Tyskland är ockuperat av Napoleons arméer. Vissa bilder försöker efterlikna effekten av konsthistoriens surrealistiska målningar, men blir bara känslolöst och utan stil. Allt är inspelat i studio vilket skapar en plastig, falsk miljö. Vill man skildra en sagovärld ska man inte ta enkla vägen ut och överdriva specialeffekter med inklämd torr humor som här är fallet. Den mystiska sagomagin föds snarare i det lågmälda, dimmigt oklara. ”Bröderna Grimm” är en respektlös hantering av ett respektingivande namn. Min besvikelse för Gilliam är stor (minns bara hans smarta ”Meningen med livet” från 1983 eller ”De tolv apornas armé” från 1997). Tråkigt, tråkigt. Fy!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.