Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: folkets bio

Anspråkslös kärlekshistoria

en smutsig affär [quand la mer monte]

Betyg:

FILMENS WEBBPLATS [PÅ FRANSKA OCH ENGELSKA] >>

”En smutsig affär om brott och sex” är titeln på en föreställning som den belgiska skådespelerskan Yolande Moreau skrivit och regisserat samt själv uppfört i flera fransktalande länder. Den ligger till grund för filmen ”En smutsig affär” men här har fokus flyttats från pjäsen i sig till händelser vid sidan av den. Moreaus alter ego Irène reser runt i Frankrike med pjäsen och tar varje kväll upp en man ur publiken på scenen. En kväll råkar den mannen vara Dries, en holländsk diversearbetare vars säsongsbetonade huvudsysselsättning är att tillverka dockor för parader. Dries och Irène blir vänner och umgås allt intensivare, något som får Irènes ganska ensamma turnéliv att bli betydligt roligare. Men hon känner också allt starkare att det liv hon lever får karaktären av ett dubbelliv, för hemma väntar make och dotter som hon talar i telefon med varje kväll.

”En smutsig affär” är en fin film, med ett lugnt tempo och en lätt vemodig underton, en udda medelålders kärlekshistoria i centrum och flera väldigt roliga scener. Den karaktär Irène spelar i sin föreställning är en kvinna i städtantsklänning och förvriden mask som berättar om sitt liv och sina besvikelser på ett poetiskt, självsäkert och ofta väldigt roligt sätt. Att teaterscenerna, inspelade för livepublik, fungerar så väl i filmen är överraskande, och den dynamik som uppstår mellan Irène på scenen och Irène utanför är intressant. Även om hon spelar en kvinna som är både ensam och förvirrad så har hon hela tiden full kontroll när hon befinner sig på scen, och också det egna livet är för Irène strikt inrutat. Liksom hon varje kväll upprepar samma repliker på scenen går hon också igenom samma ritual när hon gått av den – sminka av, åka till hotellet, sova. När Dries kommer in i bilden förvandlas livet från rutin till äventyr, och Irène tvingas släppa på kontrollen och ge sig hän åt det osäkra.

”En smutsig affär” är mycket anspråkslös i sitt tilltal, och närmar sig sin publik på ett avväpnande och öppet men långt ifrån påträngande sätt. Den har inga större ambitioner än att berätta en liten historia ur verkligheten, presentera ett tvärsnitt ur vanliga människors liv som visar upp dem som just så unika de trots sin vanlighet är. Det är en film som inte kräver något och som inte heller lägger något till rätta, men som berör förvånansvärt mycket. ”En smutsig affär” handlar inte om några särskilt speciella människor, eller om särskilt speciella händelser, men det är en både särskild och speciell film.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.