Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: uip

Våld för mammas skull

LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>

four brothers

FILMENS WEBBSIDA >> 

Betyg:

I Detroit råder en primitiv modern oordning där folk kan bli dödade och döda utan att lyfta på ögonbrynen. Pistoler, bråk och dödshot hör till vardagen och folket verkar så vana vid det att det endast berör dem om det stör en basketmatch. “Four Brothers” ger oss en bit av denna Detroitskildring.

När de fyra fosterbröderna Mercer får sin älskade fostermamma dödad bestämmer de sig för att ta saken i egna händer då de känner till att polisens inkompetenta korrumperade metoder inte är nog.

Filmen är regisserad av John Singleton som tidigare gjort “Boyz n the Hood” och “Poetic Justice” med flera. I denna film försöker han visa styrkan i en alternativ familjeform. Brödraskapet i “Four Brothers” binds inte samman via släkt eller ras eller gäng, de binds samman av kärleken till en fostermamma som varit den enda att erbjuda “äkta frälsande kärlek“. Bröderna spelas av Mark Wahlberg, Tyrese Gibson, André Benjamin och Garrett Hedlund. Fostermamman Evelyn Mercer spelas av Fionnula Flanagan. Alltså två vita amerikaner och två afroamerikaner under en vit fostermamma i Ghettot. Visst är det en intressant idé, men det blåser ändå en småskum bris genom hela den här filmen.

Handlingen känns något annorlunda, men formen typisk. Det är högljudd filmmusik, mycket pistolskott, snabba biljakter etcetera etcetera. Samtidigt är det ett försök att nå insidan av de tuffa grabbarnas hårda hud. Mitt i all kakofoni lämnas en liten tyst springa där brödernas saknad och sorg får plats. Jag önskar det hade varit mer av detta i stället för överflödig grabbaction.

Bäst av alla är Mark Wahlberg, därefter André Benjamins röst som direkt tagen ur en “Outkast”-platta. Garrett Hedlund är ett bihang, söt och ständigt småleende. Förutom den döda modern och “fittor” så existerar inte kvinnor i den här filmen. I stället är det bröder och bråk i ghettofältets eviga strid som är i fokus. Och som hiphopgruppen “Lost Boys” skulle säga: The ghetto love is the law that they live by...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.