Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN

Colm Meany: En bister yta över ett hjärta av guld

Irländaren Colm Meany. foto: scanbox

"Intermission" är en film i den goda brittiska och irländska traditionen - det är ett helsike att leva men det finns ändå alltid värme och sammanhållning. Filmen presenterar ett helt gäng med udda karaktärer allt från Colin Farrells våldsamme bandit med ett bestämt intresse för köksattiraljer till Shirley Hendersons deprimerade tjej med mustasch. Det är dock inte deras skådespelarinsatser som gör filmen så sevärd utan Colm Meaney som spelar en våldsam polis som ser sig som ensamvarg och tror på keltisk mystik. Det är en roll som skiljer sig väldigt mycket från den som Miles O'Brian i ”Star Trek” eller Morgan the Goat i "The Englishman Who Went up a Hill But Came Down a Mountain".

Colm Meany är faktiskt den ende skådespelaren som har varit med i både pilot- och avslutsavsnitt i två Star Trek-serier. Det är dock inte det som gör honom till en så pass intressant skådespelare. Han har varit med i flertalet irländska filmproduktioner och spelar så pass olika karaktärer som en hårt arbetande och djupt troende far vars ena dotter blir gravid utan att vara gift och utan att tala om vem den blivande fadern är i ”The Snapper”, till den bittre och våldsamme men ack så ensamme polisen i ”Intermission”. Det som dessa roller har gemensamt är den underliggande värmen som skiner igenom, vilket gör att man reagerar desto mer när han spöar upp en knarkare än man hade gjort om det hade varit någon med kallare utstrålning.

Att vara irländsk skådespelare utan att hamna i det rödbrusiga farbroderliga facket är något som han nästan har klarat av. Dock tangerar han den ofta. Det är som om han, även när han ska hålla tillbaka sin skådespelartalang i produktioner som ”Star Trek”, inte kan låta bli att ha den bistra ytan över ett hjärta av guld. Han är en av de trevligaste ständiga birollsinnehavarna som dyker upp i alla möjliga sammanhang och gör ofta att en film blir väl värd att se.

LÄS RECENSIONEN PÅ "INTERMISSION" >>

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.
Copyright © 2004, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat